Anonym retting ved alle fylkets skoler

Fra høsten skal alle videregående skoler i Rogaland innføre anonym retting. Men bare for 30 prosent av prøvene eller oppgavene som elevene leverer inn.

Publisert: Publisert:

Tina Bru (H) er veldig fornøyd med at det skal innføres anonym retting ved alle videregående skoler i Rogaland. Foto: Jarle Aasland

  • Tor Dagfinn Dommersnes
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Jeg er kjempefornøyd, sier Tina Bru (h) etter at opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune har bestemt at samtlige videregående skoler skal innføre anonym retting fra høsten av.

— Jeg trodde ikke at vi skulle få til et så bredt kompromiss, men etter en del forhandlinger klarte vi å bli enige. Det var bare to representanter som stemte mot forslaget til slutt, sier Bru.

Fellesfagene

Vedtaket innebærer at anonym retting bare skal brukes i fellesfag som norsk, matematikk og engelsk. Det er en prøveordning som skal vare i to år.

— Vi får brukt et system som allerede eksisterer gjennom nettstedet It's learning, som alle elever og lærere bruker allerede. Dermed trenger ikke dette bli verken mer byråkrati eller spesielt dyrt.

Les også

Vil ha anonym retting i skolen

Den nye ordningen innebærer også at en annen enn den faste faglæreren skal rette halvparten av oppgavene som leveres inn anonymt.

Også ved programfag eller yrkesfag skal elevene bli vurdert av en annen lærer i minst ett avsluttende fag, hvert semester. Dette er praktiske prøver og dermed umulig å gjennomføre anonymt.

Lærermotstand

— Utdanningsforbundet i Rogaland er sterke motstandere mot denne ordningen som de mener demonstrerer mistillit mot lærerne?

— Selv om lærernes organisasjoner mener noe, er det ikke slik at alle lærere er enige i det. Jeg kjenner flere lærere som mener at dette er et veldig godt tiltak.

Bru mener at lærerne i Rogaland er «kjempedyktige».

— Men ordningen med anonym retting sikrer at både elever og lærere vet at trynefaktoren er eliminert. Det er et viktig hensyn. Og når vi nå får en ordning som er lett å innføre og drive, er jeg ikke i tvil om at vi har gjort et riktig vedtak.

Bru sier at det er politikerne og ikke lærerorganisasjonene som skal bestemme over skolen.

Ikke overgrep

— Vi kan ikke bli beskyldt for å drive overgrep hver gang vi bestemmer noe som lærere ikke liker. Dette er et veloverveid forslag som vi har jobbet lenge med.

Medlemmene i opplæringsutvalget måtte gjennomføre et uvanlig langt møte for å komme fram til det endelige kompromissforslaget. Forslaget som lå på bordet fra fylkesdirektøren, var anonym retting i et mye mindre omfang, og bare i enkelte skoler.

To representanter i det 15 mann store utvalget stemte mot kompromisset, én fra Kristelig Folkeparti og én fra Venstre.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Arbeidsulykke på Jærvegen

  3. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

  4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

  5. Oransjeri: Sydenstemning hjemme i hagen

  6. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  1. Arbeidsliv