DN: Riks­revisjonen skal undersøke Equinors utenlands­investeringer

Riksrevisjonen skal undersøke hvordan staten har opptrådt som eier i Equinor, melder Dagens Næringsliv.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det skjer etter at det ble kjent at selskapet har tapt over 200 milliarder i USA.

I et brev til Olje- og energidepartementet fra 9.juni, skriver Riksrevisjonen at undersøkelsene skal legges frem i en rapport høsten 2020, ifølge DN.

Overfor avisen bekrefter riksrevisor Per-Kristian Foss at de nå starter undersøkelser av statens eierskap.

Den norske staten er hovedeier, og eier 67 prosent av oljeselskapet.

Foss viser til at revisjonen hadde en tilsvarende undersøkelse i 2011, der de understreket at det var viktig at departementet fulgte nøye med på utenlandsinvesteringene i det som da het Statoil.

Dagens Næringsliv skrev først at Riksrevisjonen skulle granske Equinors investeringer utenlands. Dette har de nå endret i tittel.

Foss understreker overfor avisen at de skal undersøke eierdialogen, og ikke revidere Equinors utenlandsinvesteringer.

DNB har gitt milliardlån til konkurstruet Equinor-partner i USA

– Da saken ble behandlet i Stortinget, sa både Stortinget og Olje- og energidepartementet at de skulle gjøre dette. Nå vil vi gjerne se hva som har skjedd i mellomtiden, sier Foss til avisen.

Kritiserer rapportering

Etter at Dagens Næringsliv avslørte giganttapet i mai, har kritikken mot Equinor haglet fra flere hold.

Selskapet har blant annet blitt kritisert for måten resultater rapporteres på. Den store virksomheten i USA rapporteres nemlig bare som en del av den internasjonale virksomheten hvert kvartal.

Flere partier har krevd at Equinor selger seg ned i utlandet. Olje- og energiminister Tina Bru (H) har innført nye rutiner for å følge bedre med på Equinors utenlandsdrift og spesielt regnskapstallene fra virksomheten i USA.

NHO-sjefen: – Oljepakken er et klimatiltak

Varslet ekstern rapport

Equinor har varslet en ekstern rapport om sin USA-virksomhet, hvor konsulentselskapet PwC er involvert. Rapporten vil ferdigstilles og offentliggjøres i oktober.

– Jeg imøteser denne rapporten og at det blir en bred og full gjennomgang av alt av relevans inkludert bakenforliggende årsaker, slik styreleder selv beskriver det, sier Bru.

Olje- og energiministeren sier Equinor-saken har flere ulike sider ved seg, men at utfordringene knyttet til internkontroll er alvorlige.

– Den siste tiden har Equinors virksomhet i USA fått mye negativ oppmerksomhet, og det med rette, sier Bru.

Publisert: