Smedvig Hagland: – Jeg har lagt alt det negative bak meg

– Hjemkomsten til Stavanger har ikke vært optimal for meg som investor, men nå er det bare én ting å gjøre: Brette opp ermene og jobbe knallhardt, sier Petter Smedvig Hagland til Aftenbladet.

Publisert: Publisert:

– Jeg ser ikke på nedskrivninger som tap, sier Petter Smedvig Hagland, som i 2017 hadde et underskudd på 243 millioner kroner gjennom selskapet sitt Petrus AS. Foto: Kristian Jacobsen

 • Kjell-Ivar Gilje Grøndal
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

38-åringen kom hjem til Stavanger med en arv på 500 millioner kroner. Nå er halvparten - og vel så det - borte. Tirsdag ble det nemlig kjent at Smedvig-arvingen hadde tapt hele 234 millioner kroner i 2017. Det ble forsiden i Finansavisen med tittelen «Skrekkår for Petter Smedvig Hagland: Tapte halve arven». I tillegg ble det en av toppsakene på nett i Dagens Næringsliv og i Aftenbladet.

– Jeg trodde aldri i verden at et resultat fra 2017 skulle få så stor oppmerksomhet og slike overskrifter, sier Smedvig Hagland - to dager etter at det stormet rundt han igjen.

– Nedskrivninger er ikke tap

Ifølge han skyldes underskuddet på 243 millioner i hovedsak nedskrivninger på finansielle eiendeler på 210 millioner kroner. I tillegg tapte investeringsselskapet hans, Petrus AS, 33 millioner kroner på verdipapirer. Alstor-rettssaken og konkursen i utelivskonseptet JP VIP Holdings i London var også kostbare for Smedvig Hagland.

Det negative regnestykket ser dermed slik ut:

 • Utelivskonseptet JP VIP Holdings i London konkurs: 65 millioner i minus.
 • Sutton Securities: Nedskriving på 59 millioner (Driver med utvikling av en energiproduserende enhet ved bruk av magnetisme)
 • Range-konsernet: Nedskriving på 62 millioner ( utvinner olje gjennom eierskap i et oljefelt i Wyoming i USA)
 • Aksjer og andre verdipapirer: 33 millioner
 • Alstor-rettssaken: 35 millioner (deler av dette blir ført på 2018-regnskapet)

– Jeg ser at dere i pressen bruker ordet «tap», men jeg ser ikke nødvendigvis på nedskrivninger som tap. På sikt både håper og tror jeg at jeg skal få tilbake verdiene og i det minste gå i null på de aktuelle prosjektene, sier Smedvig Hagland.

– Hvilke prosjekter er dette?

– Et skiferolje-prosjekt i USA og et energiprosjekt i Spania.

Les også

Smedvig Hagland tapte 234 millioner i 2017

– Har lagt bak meg det negative

– Du leverte også 2017-regnskapet for Petrus et halvt år for sent. Hvorfor?

– Vi jobbet med nedskrivningene på overtid for å få full kontroll over situasjonen slik at vi kunne gå inn i 2018 uten å dra med oss noe negativt. Dette var en helt bevisst handling fra vår side.

– Er du redd for at det har blitt litt for mye støy rundt deg med tanke på at du også var en av hovedpersonene i Alstor-rettssaken?

– Det er selvfølgelig ikke gunstig for en investor å få denne typen oppmerksomhet, men underskuddet i 2017 og rettssaken i fjor er noe jeg har lagt bak meg. Jeg får ikke gjort noe med det nå uansett. Derfor velger jeg å se framover. Det viktigste for meg nå blir å utvikle de prosjektene jeg har på en best mulig måte - både de jeg har alene og de jeg har sammen med Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim i The Property Group (TPG), sier Smedvig Hagland.

Og fortsetter:

– Nå er det bare én ting som gjelder: Brette opp ermene. Etter hvert er jeg sikker på at prosjektene kommer til å gi avkastning.

Slik kan leilighetsprosjektet på Alstor-tomten bli seende ut. Foto: Lund Hagem Arkitekter / Sjo Fasting Arkitekter

Bruker mye tid på Alstor

Et av disse prosjektene er Alstor. Til tross for at Alfred Ydstebø seiret i retten, ble ikke Smedvig Hagland pålagt vinningsavståelse og fikk derfor beholde hotellet. Ifølge årsberetningen til Petrus AS ble reguleringsplanen på tomten endelig vedtatt i februar. Eiendommen er regulert til bolig og næring bestående av 85 leiligheter og en dagligvarebutikk.

– Nå skal vi inn i en såkalt rammesøknad. Når den er ferdig, så går vi i gang med det første salgstrinnet. Forhåpentlig skjer det i løpet av våren og sommeren. Etterspørselen da vil danne grunnlaget for den videre timeplanen for prosjektet, sier Smedvig Hagland.

– Er Alstor-prosjektet det mest spennende du har nå?

– Det er i hvert fall helt der oppe sammen med et par andre ting jeg er involvert i. Jeg er helt sikker på at Alstor blir bra. Det er et prosjekt jeg har lagt mye ned i allerede - og som jeg kommer til å legge mye tid, krefter og innsats ned i framover også.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. «Jeg har vært heldig som er en Smedvig-arving, men jeg ønsker å være kjent som mer enn en arving»

 2. Smedvig Hagland tilfreds med dommen

 3. Petter Smedvig Hagland og Kristina Maaseide skal gifte seg

 1. Økonomi
 2. Shipping
 3. Offshore
 4. Stavanger
 5. London