Nordmenn har aldri hatt så mye gjeld som nå

Lave renter får folk til å låne mer. Det rekordhøye gjeldsnivået gjør at den økonomiske nedturen kan bli bratt hvis pilene først begynner å peke nedover.

Publisert: Publisert:

Celine Christensen (19) og moren Nina Christensen (56) på visning på Grefsen. 19-åringen skal kjøpe sin første leilighet og må låne 1,5 millioner kroner. Nordmenns gjeldsbelastning har økt kraftig de siste årene. Foto: Monica Strømdahl

  • Per Kristian Aale
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Utenfor en leilighet på Grefsen i Oslo står det tett med sko. På innsiden vrimler det av folk. Prisantydningen på snaut 2 millioner kroner for 31 kvadratmeter skremmer ingen.

— De fleste leilighetene går langt over takst. Det er ikke lett, sier

Celine Christensen (19), som er sammen med moren Nina Christensen (56).

19-åringen er på utkikk etter sin første leilighet. Det siste året har hun jobbet deltid hos en urmaker og spart penger. Hun har arvet og får støtte av foreldrene. I tillegg må hun låne 1,5 millioner kroner.

— Jeg synes det er skummelt å låne så mye penger. Samtidig tror jeg det er lurt å komme meg inn i boligmarkedet så tidlig som mulig, sier Christensen. Hun tror at prisene kommer til å stige fremover.

Til høsten skal hun studere i Trondheim. Planen er å leie ut leiligheten til hun er ferdig med studiene.

Dagen før var hun også på visning. Hver gang det kom inn et bud, fikk hun en tekstmelding.

— Telefonen pep kontinuerlig. Taksten var 2 millioner. Det endte på 2,5, sier hun.

Det siste året, til og med april 2015, har norske boligpriser steget med 7,9 prosent på landsbasis, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Rekordhøy pris

Det siste året, til og med april 2015, har norske boligpriser steget med 7,9 prosent på landsbasis, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Boligpriser målt mot årslønninger har ikke vært høyere siden mellomkrigstiden, ifølge Kjersti Haugland, analytiker i DNB Markets.

— Lav rente over lang tid gjør at folk tror at den kommer til å forbli lav i lang tid fremover. Det er en viktig årsak til at boligprisene stiger. Forventningene om lave renter gjør at mange strekker seg ekstra i budrundene, fremholder Haugland.

Resultatet er at nordmenns gjeld har økt svært mye de siste årene. Det er særlig de yngste med best utsikter til inntektsvekst som strekker gjeldsstrikken lengst, men også middelaldrende slår inn i statistikken fordi de tar opp rammelån for å øke forbruket eller hjelpe unge inn på boligmarkedet.

Tall fra Finansdepartementet viser at husholdningenes gjeldsbelastning er historisk høy. I 1978 hadde nordmenn i gjennomsnitt lånt bare litt mer enn sin årlige disponible inntekt. Ved årtusenskiftet hadde det økt til 135 prosent av inntekten. I 2014 var gjeldsbelastningen rekordhøye 224 prosent av den disponible inntekten.

Negativ spiral

Samtidig med den kraftige veksten i boligpriser og gjeld, er mørke skyer i ferd med å komme inn over norsk økonomi. Oljeprisen har falt betydelig det siste året. Den økonomiske veksten har bremset opp, arbeidsledigheten har økt litt. Finansdepartementet tror at ledigheten ikke vil øke fra dagens 4,1 prosent. To av Norges største økonomiske analysemiljøer er mer pessimistiske: DNB spår at arbeidsledigheten kommer til å øke jevnt og trutt til 2017 med en topp på 130.000, noe som utgjør 4,5 prosent av arbeidsstyrken. Swedbank tror at ledigheten kan komme opp i 5 prosent.

Den høye gjelden gjør forbrukerne og økonomien mer sårbar. Omslaget i økonomien kan bli kraftigere fordi folk har mindre å gå på i privatøkonomien hvis renten eller arbeidsledigheten øker.

— Da kan vi få en negativ spiral. På grunn av den høye gjelden må folk stramme inn livremmen mer. Hvis folk bruker mindre penger, rammer det bedriftene som vil gå dårligere og må si opp flere, sier Haugland.

Lav rente lenge

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank fremholder at erfaringen fra historien er enkel.

— Dersom gjelden øker mye, er risikoen stor for at noe går galt i økonomien. Alt vokser ikke inn i himmelen. Det føles veldig bra når pilene peker oppover, men det er fryktelig ubehagelig når det snur, sier han.

Trøsten er at lave renter gjør gjeldsbyrden lett å bære.

— Ingen ting tyder på at renten skal opp med det første, sier Haugland.

DNB-analytikeren tror at boligprisene vil flate ut på sensommeren, og så vil de synke forsiktig utover året. Den forsiktige nedgangen vil fortsette til neste år. Andreassen spår at boligprisene vil stige litt på kort sikt, men så vil de begynne falle i takt med økt arbeidsledigheten. Nedgangen vil fortsette i 2016 og 2017, tror han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nortura-exit åpner for storutbygging på Forus

  2. - Folk vil få sjokk

  3. Fem positive koronatester på Haugalandet

  4. Norsk kvinne begjært utlevert til Hellas – dømt i sak hun ikke visste om

  5. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  6. Her er supermosjonistens seks tips for å rekke trening i hverdagen