Ødela familiens økonomi med forbrukslån: – Søkte flere lån samtidig, alle ble godkjent
– Det var overraskende lett å få forbrukslån, sier Tony Lien Antonsen. Forbrukerrådet mener uansvarlige banker ikke må få mulighet til å tvangsselge boliger eller få gjøre beslag i lønn eller trygd.

Tony Lien Antonsen (48) på Lillehammer ødela familiens økonomi da han gjennom seks år fikk tatt opp enorme summer i forbrukslån.
– Det begynte i 2013, forteller han.
– Men det var etter en Thailands-tur i 2015 det tok av. Jeg trodde jeg skulle greie å håndtere det jeg hadde i gjeld da. Men så mistet jeg hodet fullstendig.
E24 har fortalt om hans ekskone, Gunn-Saimi Laakso, som ikke visste noe om mannens mange forbrukslån før etter at namsmannen hadde tatt pant i deres felles bolig – og senere begjærte tvangssalg.
Namsmannen pantsatte boligen hennes uten å si noe til Gunn-Saimi
– Slett kontroll
Antonsen hadde få problemer med å opparbeide seg milliongjelden hos bankene.
– Flere ganger søkte jeg flere lån samtidig, i håp om at ett gikk gjennom. Men så ble alle søknadene godkjent. I slike tilfeller vil jo heller ikke det nye gjeldsregisteret hjelpe.
Han understreker at det er han som er ansvarlig for låneopptakene.
– Det var min dumhet å låne. Men det var også slett kontroll av opplysningene jeg ga, spesielt hos Resurs bank. De kunne lett avslørt meg.
Både han og ekskona Gunn-Saimi har ordinære jobber med gjennomsnittsinntekter. Hun jobber i en offentlig etat med rusavhengige og spillavhengige. Han jobber i en privat bedrift. De siste årene har han tjent om lag 500.000 kroner årlig, mye mindre enn han burde tjent for å kunne betjene forbrukslån på over fire millioner kroner.
Nettspill
Det begynte med kredittkortbruk. Etter hvert tok han opp forbrukslån for å få litt lavere månedsbetalinger.
– Hva brukte du alle pengene på?
– På alt mulig. Blant annet på nettspill.
Tony håpet å finne en vei ut av gjeldsuføret ved å vinne i spill.
– Da tok det helt av med pengebruken. 2016 og 2017 var de verste årene før det i 2018 stoppet av seg selv.
Han klarte lenge å holde fasaden overfor kreditorene.
– Jeg visste når de fikk opplysningene fra skattemeldingen. Men til slutt, i 2018, måtte jeg innse at slaget var tapt. Det gikk ikke lenger.
Tony er også bevisst på at han aldri har misbrukt kona og hennes identitet.
– Jeg har aldri opprettet konto i hennes navn, slik hun sier. Det har faktisk vært viktig for meg å ikke misbruke hennes navn.
Krever at ektefelle må få vite om pantsettelse av felles bolig
16 banker
Namsmannen har totalt avholdt 28 utleggsforretninger i gjeldssaken til Antonsen, hvor det ble bestemt at det skulle tas pant i hans boligeiendom.
16 banker er oppført som kreditorer, blant annet storbankene DNB og Nordea, samt typiske forbrukslånsbanker som Bank Norwegian.
Største kreditor blant dem som har fått godkjent pant i boligen er Resurs bank. De har pant i boligen for over 700.000 kroner. Det er også Resurs bank som begjærte tvangssalget.
Gabor Molnar, som er landsjef i Resurs bank Norge, forsvarer kredittvurderingen de har gjort.
– Vi har i utgangspunktet ikke annen informasjon enn det som blir oppgitt i søknadspapirene. Vi gjør kredittvurdering og henter inn eventuelle betalingsanmerkninger. Dersom kunden ser ut til å ha betjeningsevne og det ikke finnes betalingsanmerkning, vil lån kunne innvilges, sier Molnar.
Han påpeker også at det nye gjeldsregisteret hjelper i vurderingen av kredittevnen.
Vil straffe uansvarlighet
Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, er kritisk til at Tony Lien Antonsen fikk så mye lån.
– Her er det rimelig grunn til å spørre om utlånerne har gjort god nok kredittvurdering, sier Jensen – og fortsetter:
– 16 låneytere hvor ingen har spurt om dokumentasjon på utestående gjeld? Det er svakt bankhåndverk. Banker som ikke sjekker betjeningsevnen til lånesøkere eller bare ser bort fra lånesøkerens gjeldsbelastning i sin helhet, bør være med på å bære noe av konsekvensene av det økonomiske havariet hans.
Forbrukerrådet mener virksomheter som ikke benytter seg av informasjonen som finnes i gjeldsregistrene, bør straffes.
– Etter Forbrukerrådets syn bør låneytere som gjør uforsvarlige kredittvurderinger avskjæres muligheten for å tvangsselge boliger slik det er gjort her, eller gjøre beslag i lønn eller trygd. Slik er det ikke i dag, sier Jorge Jensen.
NB! Med det nye gjeldsregisteret, som ble etablert i fjor, skal det ikke lenger være mulig å få så mye i forbrukslån som Tony fikk. Men Tony ville fortsatt kunne fått en del i lån – og også nå uten at kone eller samboer blir orientert ved mislighold. Disse reglene er ikke endret.