Sølvprisen stiger kraftig etter Reddit-omtale

Forrige uke sendte investorer på Reddit Gamestop-aksjen til himmels. Nå stiger sølvprisen etter omtale på nettforumet.

HØYESTE PÅ ÅTTE ÅR: Sølvprisen var på høyeste nivå siden februar 2013 mandag morgen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

En tidligere versjon av saken ga et inntrykk av at sølvprisen var det neste målet for WallStreetsBets-gruppen på Reddit. Det kan ikke slås fast da det er uklart om noen av brukerne i gruppen har kjøpt sølv. Tittelen i saken ble endret fra «Reddit-opprørernes nye mål: Sølvprisen stiger til høyeste nivå siden 2013» til «Sølvprisen stiger kraftig etter Reddit-omtale» klokken 11.42 mandag 1. februar.

Sølvprisen har steget de siste dagene etter å ha havnet i fokus på Reddit og Twitter, melder flere internasjonale medier.

Kapitalforvalteren Blackrocks produkt som følger sølvprisene, iShares Silver Trust (SLV), er noe av det som har steget.

Ifølge én Reddit-bruker er målet med investeringen i SLV å ramme bankene, og ikke hedgefondene som har tapt på at investorer som er aktive på Reddit har kjøpt seg stort opp i Gamestop den siste tiden.

«SLV kommer til å ødelegge de store bankene, ikke bare noen små hedgefond», skrev en bruker på Reddit, ifølge CNN.

Andre i forumet mener å kjøpe sølv virker mot sin hensikt, og oppfordrer til å fortsette å kjøpe enkeltaksjer.

Enkelte hevder at det er hedgefondene selv som står bak innlegget om å kjøpe sølv. Det påpekes også på Reddit at mange av brukerne som har lagt ut oppfordringer om å kjøpe sølv ble laget de siste par dagene.

Johannes kjøpte Gamestop-aksjen før himmelferden – har mangedoblet pengene

Høyeste siden 2013

Spotprisen på sølv stiger rundt 10 prosent i 9-tiden mandag morgen og var i løpet av formiddagen oppe på 30,04 dollar per unse. Det er den høyeste prisen siden februar 2013.

Den siste uken er sølvprisen opp over 14 prosent.

Sølvprisen var oppe på nye rekordnivåer i fjor og har steget 60 prosent de siste 12 månedene. Det edle metallet blir sammen med gull sett på som en trygg havn når investorer er usikre på et svingende aksjemarked, slik som under coronapandemien, skriver Wall Street Journal.

Men med en høy gullpris er det ikke overraskende at sølvprisen også ligger på et høyt nivå, mener analytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote Bank, ifølge The Guardian.

– Så langt er det ikke helt en Gamestop-situasjon, men det er et hint om at småinvestorer, som akkurat har oppdaget styrken i fellesskapet sitt, ser etter nye mål – og tydeligvis større mål, sier Ozkardeskaya til avisen.

Annerledes enn Gamestop

Privatinvestorer sendte Gamestop-aksjen opp i skyene forrige uke etter det som var et koordinert «angrep» mot de store hegdefondene på nettforumet Reddit.

Målet for en del av Reddit-brukerne er å presse opp prisen i aksjer som store finansaktører har veddemål mot, altså har «shortet».

Muligheten for en såkalt «short-skvis» der investorer som har veddet på aksjefall blir tvunget til å kjøpe aksjen til en høyere pris enn planlagt, er ikke like åpenbar for sølvet.

Ifølge Bloomberg har mange hatt flere «long-posisjoner» enn «shortposisjoner» i sølvet siden 2019. Altså har de også sikret seg for oppgang i sølvprisen, ikke bare nedgang.

Oppgangen i Gamestop-aksjen er også mye høyere enn sølv-oppgangen. Da Wall Street stengte fredag kveld var Gamestop opp rundt 1.600 prosent fra nyttår.

– Forrige ukes hendelser viser at det er uklokt å tvile på kjøpekraften til privatinvestorer, og det vises igjen i sølvmarkedet, sier økonom Howie Lee ved Oversea-Chinese Banking Corp til Bloomberg.

– Det kan være vanskeligere å skvise sølvmarkedet enn Gamestop-aksjen, førstnevnte er mye større og mer likvid, men det ser ut som momentumet ligger hos privatinvestorene for øyeblikket, sier Lee.

Kommentar: Gamestop er illevarslende for 2021

Kan ikke møte etterspørselen

På Reddit er det også et forum med navn «The Silver Squeeze» og en emneknagg med samme navn trender på Twitter. Flere av brukerne oppfordrer til å kjøpe sølv i fysisk form.

Flere netthandler for sølv opplyste i helgen at de ikke kunne møte den høye etterspørselen i markedet.

«På grunn av etterspørsel vi ikke har sett maken til etter fysisk sølv, kan vi ikke motta nye ordre på mange produkter før de globale markedene åpner søndag kveld,» skrev Apmex, som kaller seg den største netthandelen for edle metaller, på sine nettsider, ifølge CNN.

Hedgefond halvert

Det amerikanske hedgefondet Melvin Capital tapte 53 prosent av forvaltningskapitalen i januar. Det opplyser kilder med kjennskap til saken til Wall Street Journal.

Fondet, som ledes av Gabe Plotkin, har lidd store tap på sine shortsalg i videospillbutikk-kjeden Gamestop, der privatinvestorer fra Reddit-forumet Wallstreetbets har drevet opp kursen med over 1700 prosent siden nyttår.

De enorme tapene er ikke utelukkende drevet av Gamestop, men også andre mislykkede short-veddemål, ifølge WSJ.

Melvin Capital gikk inn i 2021 med 12,5 milliarder dollar under forvaltning, etter et solid fjorår.

Ifølge WSJ er dette beløpet nå redusert til åtte milliarder dollar, inkludert en nylig livbøye av et kapitalinnskudd på 2,75 milliarder dollar fra to andre hedgefond, Point 72 og Citadel.

Dramaet på Wall Street fortsetter – disse kan bli «den neste Gamestop»
Publisert: