SAMAK-rapport: Økt sosial dumping i luftfarten

Oslo (NTB): Sosial dumping er et økende problem i luftfarten, ifølge en rapport fra de nordiske landsorganisasjonenes samarbeidskomité (SAMAK).

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ifølge rapporten har nesten 40 prosent av pilotene i lavprisselskaper en eller annen form for «atypisk ansettelse», skriver Dagsavisen. Noen får bare betalt for akkurat de timene de er i luften og må dekke jobbrelaterte reiser selv – og betale for uniformen. Det meldes også om såkalte pay-to-fly-ordninger, der pilotene selv må betale for å fly, blant annet i forbindelse med ulike typer godkjenning. Unge piloter er mest utsatt, ifølge rapporten.

SAMAK vil ha en samordnet nordisk luftfartspolitikk for å komme til livs falske ansettelser og regelshopping, der selskapene etablerer seg der de finner det gunstigste regelverket, i stedet for i land selskapet har naturlig tilknytning til. I tillegg vil SAMAK fastsette et prinsippet om direkte ansettelse og kreve at minst 75v prosent av besetningen er direkte tilknyttet selskapet de flyr for. Komiteen vil også forby ansettelse av piloter og kabinpersonale som selvstendige næringsdrivende, øke offentlige investeringer i utdannelsen og innføre sertifisering av utdannelsesstedene. (©NTB)

Publisert:
  1. Luftfart
  2. Fly

Mest lest akkurat nå

  1. Smertene kan være sterkere enn ved fødsel. Emilie (24) får krampene daglig

  2. Brast i gråt etter bestemannspremie: – En drøm for meg

  3. Berisha etter 14 års ventetid: – Kommer til å huske dette resten av livet

  4. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

  5. Erstatning for tapt barndom: Nesten alle får nei

  6. Færre koronapasienter over 75 år blir innlagt på sykehusene