NRK: Bakmenn tjener på å sende utrangerte biler til Afrika

Eksporten av gamle og ofte utrangerte biler til land i Afrika er nesten firedoblet det siste tiåret. Bak eksporten står bakmenn som kan tjene stort, ifølge NRK.

I NRK-programmet vises det til at flere utrangerte varebiler har blitt sendt ut av Norge fra Risavika. (Illustrasjonsfoto)
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Mens det mellom 1999 til 2008 ble eksportert 6.718 bruktbiler til Afrika, har tallet økt til 24.300 i perioden 2009–2018. Det kommer fram i programmet Søppelsmuglerne som NRKs Brennpunkt viser onsdag. Ifølge NRK har flere bakmenn tjent millioner på eksporten.

De fleste bilene er så gamle at en rekke afrikanske land har lagt ned forbud mot import. Ifølge en rapport fra Centre for Science and Environment utgjør bilene både en helse- og klimatrussel og bidrar til økte CO2-utslipp.

NRK avslører også at bilene ofte er fylt med elektrisk og elektronisk avfall. Ifølge Baselkonvensjonen, som Norge har signert, er det ulovlig å eksportere slikt avfall til fattigere land utenfor OECD uten avtale med godkjent mottak.

Eksporten av bilene kan være mer organisert enn det man tidligere har trodd, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

– Vi mener helt opplagt at dette er en oppgave for politiet, sier han til NRK.

Publisert:
 1. NRK
 2. Avfall
 3. Afrika
 4. Miljødirektoratet

Mest lest akkurat nå

 1. Denne hekken kan koste 1000 kroner dagen

 2. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 3. Navn på omkommet frigitt etter båtulykke

 4. Oilers vant overtidsdrama: Karlsen matchvinner mot Storhamar

 5. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

 6. Foreld­rene er avholds­folk. Selv produ­serer hun vin i verdens­klasse i Burgund