Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal

Norsk Hydro snur negative tall til milliardresultat på bunnlinjen i første kvartal. Årsaken er blant annet at prisene på aluminium har steget.

Dette bildet er fra Norsk Hydros pilotanlegg for mer energieffektiv aluminiumsproduksjon på Karmøy.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Norsk Hydro leverer et resultat etter skatt, eller bunnlinjen om du vil, på 1,44 milliarder kroner i første kvartal, ifølge en melding.

I samme kvartal for ett år siden var Norsk Hydros resultat etter skatt på minus 1,81 milliarder kroner.

Det var på forhånd ventet et resultat etter skatt på 2,14 milliarder kroner i første kvartal, ifølge tall fra Infront.

Hydro kommer samtidig med nye detaljer om sine satsinger på hydrogen, batterier og sol- og vindkraft, og sier at det vurderer å hente penger i markedet også til hydrogensatsingen.

Hydro vurderer å hente penger til hydrogen

Selskapet melder blant annet om høyere priser. Hydro fikk i snitt 1.993 dollar per tonn aluminium i kvartalet, som var 13 prosent høyere pris enn det selskapet fikk i samme kvartal året før.

Hydro har også forhåndssolgt 65 prosent av aluminiumet det venter å produsere i andre kvartal til en pris på om lag 2.110 dollar tonnet.

Tallene trekkes ned av høyere råvarekostnader, negative valutaeffekter og flere vedlikeholdsrelaterte kostnader i forretningsområdet Bauxite & Alumina.

Hydros resultat etter skatt

– På vei opp

Omsetningen i første kvartal var totalt på 32,45 milliarder kroner. På forhånd var omsetningen ventet på 33,1 milliarder kroner.

– Jeg er glad for å se at inntjening og avkastning er på vei opp på de fleste av våre virksomhetsområder som følge av høyere marginer og volumer, men også som følge av fortsatt lave kostnader, særlig i Extrusions, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim.

Det har tidligere vært overkapasitet i produksjonen av aluminium. Selskapet venter et mer balansert marked i takt med at verden åpnes etter coronakrisen og regjeringer setter i gang tiltak for å få fart på økonomien.

(+) Hydro er blitt en sexy aksje

Har gjort endringer i justert tall

Selskapets justerte brutto driftsresultat (underliggende ebitda) ble på 5,18 milliarder kroner i første kvartal.

Tilsvarende tall på samme tid i fjor var ifølge Hydro på 3,81 milliarder kroner.

Flere selskaper leverer justerte resultater som alternativ til bunnlinjen, som kan svinge mye fra kvartal til kvartal. Justerte tall luker ut engangseffekter og støy, og skal ifølge selskapene gi et bedre bilde av selskapets utvikling over tid.

Tidligere har Norsk Hydro oppgitt underliggende ebit som sitt nøkkeltall, men fra nå av vil det i stedet oppgi underliggende ebitda.

Det tradisjonelle tallet for underliggende ebit kom på 3,56 milliarder kroner i første kvartal. Det slår dermed analytikernes forventninger, som ifølge Infront var på 3,1 milliarder kroner.

Selskapet melder om rekordhøyt justert ebitda innen ekstruderte produkter, som blant annet leverer deler til bilindustri og byggebransje, og innen energisegmentet, som tjener på høyere kraftpriser.

Hydros resultater 2015-2020

Selger valseverkene

Hydro varslet i første kvartal at det selger valsevirksomheten sin til amerikanske KPS Capital Partners for 14,2 milliarder kroner.

Salget skal gjennomføres i andre eller tredje kvartal, og inkluderer to norske valseverk og en rekke tyske anlegg.

Meldingen ble mottatt med bekymring fra både politikere og fagforeninger som mener at grepet skaper usikkerhet om norske, grønne arbeidsplasser.

Norsk Hydro selger valseverkene for 14,2 milliarder

Ligger foran på effektivisering

Etter salget av valsevirksomheten har Hydro også justert sitt mål om å redusere kostnadene sine til 7,4 milliarder kroner innen 2025.

Av dette skal Hydro redusere kostnadene med 5,1 milliarder kroner ved utgangen av 2021. I tillegg har selskapet et mål om å oppnå 1,5 milliarder i såkalte kommersielle forbedringer innen 2025.

«Basert på framdriften i første kvartal ventes det at forbedringsprogrammet vil overgå målet for året», skriver Hydro i sin rapport.

Grønne enheter og hydrogen

Det har kommet flere grønne nyheter fra Hydro i det siste. Selskapet vurderer å skille ut og børsnotere selskapet Hydro Rein, som hovedsakelig skal satse på vind- og solkraft.

Hydro er fra tidligere operatør av vindkraftverket Tonstad. Selskapet er også en av Europas største kjøpere av vindkraft på langsiktige kontrakter.

Tidligere har Hydro opprettet en grønn enhet og varslet at selskapet vil satse på batterier. Blant annet leter selskapet nå etter tomt i Norge for en stor batterifabrikk som det vurderer å bygge sammen med Panasonic og Equinor.

Selskapet har varslet at det vurderer en storsatsing på grønt hydrogen fra elektrolyse basert på fornybar energi. Dette kan erstatte bruk av naturgass i flere av selskapets norske anlegg.

– De nye vekstprosjektene i Hydro Energy har god framdrift. Vi ser et stort potensial for å skifte ut naturgass med hydrogen ved verkene våre, sier Aasheim.

Hydro vil kaste seg på hydrogenbølgen: – Har gode muligheter

Grønne nyheter

Hydro har undertegnet intensjonsavtaler med New Fortress Energy (NFE) med mål om å skifte ut brenselolje ved aluminaraffineriet Alunorte i Brasil med flytende naturgass (LNG), for å kutte utslippene med inntil 600.000 tonn i året.

Dette vil koste 1,1 milliarder brasilianske real (1,68 milliarder kroner), ifølge Hydros presentasjonsmateriale.

– Vi har nådd en viktig milepæl i vår klimastrategi og målet om å redusere de globale klimagassutslippene med 30 prosent innen 2030, ved at vi har tatt investeringsbeslutningen i prosjekt for bytte av drivstoff ved Alunorte- raffineriet i Brasil, sier Aasheim.

Selskapet vurderer også å erstatte kullfyrte kjeler med tre elektriske kjeler, og kutte 400.000 tonn utslipp per år. Et pilotanlegg skal installeres i år. Å erstatte ytterligere kullbruk kan kutte to millioner tonn innen 2030, sier Hydro.

Selskapet melder også om fremgang i salget av lavkarbonaluminium under merkevaren Reduxa. Salget i første kvartal alene var på 45.000 tonn, mens salget i hele fjor var på 75.000 tonn.

Blant annet skal det brukes 450 tonn Reduxa-aluminium i fasaden på Googles nye kontorbygg i Hudson Square i New York.

Fem grep mot 2025: Slik vil Hydro bedre lønnsomheten

Slik gjorde enhetene det

  • Enheten for bauksitt og alumina fikk et justert brutto driftsresultat (ebitda) på 999 millioner kroner i første kvartal, ned ni prosent fra samme kvartal i fjor. Bauksitt foredles til alumina, som igjen brukes i aluminiumsproduksjon
  • Enheten for aluminiumsproduksjon gikk frem 49 prosent og fikk et justert brutto driftsresultat på 1,75 milliarder kroner i første kvartal
  • Ekstruderte produkter (som inkluderer det tidligere Sapa) gikk frem 40 prosent til et justert brutto driftsresultat på rekordhøye 1,74 milliarder kroner. Fremgangen er ifølge Hydro drevet av bedre tider i europeisk bilindustri, samt fremgang innen industri og bygg og anlegg
  • Energienheten økte med 74 prosent til et justert brutto driftsresultat på rekordhøye 841 millioner kroner i første kvartal, blant annet grunnet høyere kraftpriser og høy produksjon
  • Enheten for metallmarkeder gikk tilbake 74 prosent fra året før og fikk justert ebitda på 78 millioner kroner i første kvartal
Publisert: