Autostore prises til opp mot 103 milliarder før gigantnotering

Robotlagerselskapet Autostore verdsettes til mellom 90 og 103 milliarder før børsnotering. Flere internasjonale fondsgiganter har allerede tegnet seg for aksjer.

SETTER PRIS PÅ SEG SELV: Autostore-sjef Karl Johan Lier.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Autostore går videre med planene om en notering på Oslo Børs, ifølge en melding fredag morgen.

Rogaland-selskapet, som har utviklet teknologi for robotlagre, skal hente 2,7 milliarder kroner i ny egenkapital i forbindelse med børsnoteringen.

Verdien av selskapet i denne transaksjonen vil bli satt til mellom 27 og 31 kroner per aksje, noe som gir en potensiell børsverdi etter emisjonen på mellom 90 og 103 milliarder kroner.

E24 skrev tirsdag i forrige uke , da planene først ble annonsert, at analytikerne hos en av selskapets tilretteleggere opererte med et verdianslag på opp mot 146 milliarder kroner.

Avviket er ikke uvanlig, da emisjonskurser i forbindelse med børsnoteringer typisk settes med en rabatt i forhold til slike analytikeranslag, som tar utgangspunkt i aksjens potensielle verdi ett år frem i tid.

Prisingen fikk uansett Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød til å legge ut følgende melding på sin Twitter-konto:

Les også

Autostore vil på børs i Oslo – prises til opp mot 146 milliarder

Eierne selger for opp mot 12,8 mrd.

I tillegg til å utstede nye aksjer, planlegger de eksisterende eierne Thomas H. Lee Partners, EQT, Automate Investment samt «visse ansatte» og et tidligere styremedlem å selge aksjer for mellom 10,8 og 12,8 milliarder kroner i transaksjonen.

Tilretteleggerne har også blitt tildelt en overtildelingsopsjon som kan øke antall aksjer i tilbudet med 15 prosent.

Fire såkalte hjørnesteinsinvestorer har allerede tegnet seg for aksjer verdt 6,9 milliarder. Disse er Alecta Pensjonsforsikring, Fidelity, Mawer og WCM.

For Thomas H. Lee og EQT vil nedsalget utgjøre opp mot 25 prosent av deres eierandel. Autstore forventes å få en fri flyt på 15 prosent hvis alle aksjene blir solgt, eller 17,3 prosent hvis overtildelingsopsjonen benyttes.

Får restriksjoner på aksjesalg

Det opplyses at selgende aksjonær, ledelse og styremedlemmer vil signere såkalte lock-up avtaler som forbyr salg av egne aksjer i en viss periode etter noteringen.

For Softbank, Thomas H. Lee og EQT vil denne perioden være på 180 dager fra første handelsdag, men ledelsen og styret vil ha lock-up på 12 måneder.

Det understrekes at avtalene under visse betingelser kan heves med samtykke fra tilretteleggerne eller selskapet.

Ett eksempel på det så man nylig da ansatte og styremedlemmer i nevnte EQT solgte aksjer for 24 milliarder kroner i eget selskap før lock-up avtalene deres opprinnelig utløp.

Finansinspektionen i Sverige varslet nylig at de vil etterforske EQT, mistenkt for brudd på markedsmisbruksforordningen, etter at selskapet valgte å utsette offentliggjøringen av salget.

Kraftig verdiøkning på kort tid

Det japanske investeringsselskapet Softbank Group kjøpte tidligere i år 40 prosent av Autostore for 2,8 milliarder dollar.

Avtalen priset selskapet til rundt 7,7 milliarder dollar, eller rundt 66 milliarder kroner. Dermed er prisingen skrudd kraftig i været på kort tid.

Selskapets omsetning har økt fra 3,8 millioner dollar i 2010 til 182,1 millioner dollar i 2020. Fjorårsomsetningen tilsvarer knappe 1,6 milliarder kroner.

Selskapet gikk i første halvår 2021 med et underskudd på 17,3 millioner dollar, tilsvarende 149 millioner kroner. I samme periode i fjor var underskuddet på 56,5 millioner dollar. I 2019 og 2018 hadde selskapet overskudd på bunnlinjen.

Autostore forventer «sterk vekst» i 2021, og har satt som mål en omsetning på rundt 300 millioner dollar i 2021, og over 500 millioner dollar i 2022.

Selskapet forventer å ringe i børsbjellen 20. oktober.

Publisert: