Vil bekjempe lakselus med felle

Lakselus er fortsatt en utfordring for laksenæringen i Rogaland og resten av landet, til tross for rapportert nedgang. Det lokale selskapet Blue Lice vil fange lusen før de når fisken.

Gjengen i Blue Lice er ofte på farten for å vise frem lusefellen. Av og til får de samlet seg. Fra venstre: Kjetil Rugland, Karoline Sjødal Olsen, Lars-Kristian Oppstad og Gry Løkke.
 • Christian Gran Svenningsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ideen kom da de så hvor stort problem lakselusen er i oppdrettsnæringen. De ønsket å finne en alternativ måte å bli kvitt lusen på. Ved hjelp av forskningsresultater har de samlet instinktene lusen tiltrekkes av i en felle.

– Tanken er forebygging fremfor behandling. Om vi lykkes, kan vi være med på å spare oppdrettsnæringen for nærmere 15 milliarder kroner i året, sier Gry Løkke som er teknisk sjef i Blue Lice til Aftenbladet.

Torsdag la Grieg Seafood og Salmar frem sine tall for fjerde kvartal i 2017. I rapportene nevnes lakselus som en stor operasjonell utfordring. Veterinærinstituttet la også torsdag fram Fiskehelserapporten, som viser at man er langt fra en friskmelding av norsk oppdrettslaks.

Et bilde av selve fellen får vi ikke se enda, da den er under patentbehandling. Her er et bilde fra deres siste test på et Bremnes Seashore oppdrettsanlegg. Feller er på lik størrelse med en bøtte. De som er produsert til nå har vi bygd selv ved hjelp av lokale leverandører, hvor den første ble bygget på Rosenberg.

Behov i næringen og interesse fra Stordalen

Etter å ha satt seg inn i forskning innen oppdrett og lakselus, har Stavanger-bosatte Gry Løkke og oppstartbedriften Blue Lice identifisert bransjens største problem og hva lusene tiltrekkes av.

– Vi har fått mye gode tilbakemeldinger. Oppdrettsnæringen liker ideen om at forebygging er bedre enn behandling. Første pilottest ble gjort hos Bremnes Seashore, noe som gir oss et inntrykk av at det er et behov for oss, sier Løkke.

Nå venter de spent på testresultater fra testen de har gjennomført.

– Det er absolutt et produkt som vi ser svært positivt på, ettersom lakselus er et stort problem i næringen. Om dette er løsningen gjenstår å se etter testresultatene, men uansett kan det definitivt være med i en totalpakke som forebygger lakselus i fremtiden, sier Trond Steinsvik i Bremnes Seashore.

De gikk også til topps i «Strawberry-millionen» til Petter Stordalen, hvor de vant to millioner kroner.

Lokal gjeng med innslag fra østlandet

Blue Lice ble til etter at de fire deltok på et gründerprogram. I gjengen på fire, finner man tre rogalendinger og én østlending. Den tekniske sjefen regner seg selv som Rogalending.

– Jeg er egentlig fra Sarpsborg, men nå har jeg bodd her så lenge at Stavanger er hjemme, sier Gry Løkke.

Etter kun to måneder i permisjon ble Gry kalt tilbake på jobb, så nå drives gründervirksomheten på siden. En 80-prosents stilling gjør dette mulig. Her er hun ute på et av oppdrettsanleggene de har foretatt tester av fellen.

Etter å ha blitt permittert fra ingeniør-jobben i oljebransjen, startet gründereventyret for Løkke. Hun meldte seg på X2 Labs sitt program i Stavanger, hvor hun møtte gjengen som ble til Blue Lice.

– Vi bor litt spredt her i Rogaland og reiser mye rundt for å vise frem fellen, så vi får ikke samlet oss så ofte, men det fungerer egentlig veldig bra, sier hun.

Med sin base i Østre bydel i Stavanger samles de når de kan. Nå venter de i spenning på testresultatene som skal komme i begynnelsen av mars.

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Grieg Seafood
 3. Lakselus
 4. Stavanger
 5. Innovasjon

Mest lest akkurat nå

 1. Norge åpner opp – festen har startet

 2. I over 30 år har Egil Tveit jobbet nattevakt på Shell-en i Løkkeveien. Nå rives stasjonen – uten at det stopper Egil

 3. – Endelig, seier 2-1 og så fortjent, så fortjent. Og så viktig

 4. Denne stjernesmellen kan bli kostbar for Viking

 5. – Kjekkere etterpå enn underveis

 6. – Nye SUS skal nesten ikke ha parkeringsplasser for ansatte