Viaplay-eier saksøker VG for bruk av klipp fra sportssendinger

VGTV bruker klipp fra Viaplays sportssendinger. Det liker Viaplay dårlig. Til høsten møtes mediegigantene i retten.

Manchester Uniteds Marcus Rashford. Her jubler han etter å ha satt inn 1–2-scoringen mot Paris Saint-Germain i fjor høst.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I Norge er det Viaplay og TV 2 som har rettighetene til å vise Champions League. Likevel viser VGTV mål fra kampene i sine sendinger.

Det mener Viaplay-eier Nordic Entertainment Group (Nent) er ulovlig. De har derfor saksøkt VG og VGTV. Partene møtes i Oslo tingrett over fire dager i slutten av august.

VGTV mener de har sitt på det tørre. Det begrunner de i den såkalte nyhetsretten, som gir muligheter til å sende «korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse

– Nyhetsretten er hjemlet i norsk lov for å sikre en fri nyhetsformidling. Det er utbredt blant norske kringkastere. Vi og Nent er uenige i hvordan regelen skal praktiseres, sier Thomas Manus Hønningstad.

Han er administrerende direktør i VGTV.

Fotball og håndball

Nent er et skandinavisk mediekonsern. I Norge eier de både TV 3, Viaplay og radiokanalen P4.

Viaplay har blant annet rettighetene til tyske Bundesliga og Champions League i fotball. I tillegg har de EM, VM, og Champions League i håndball for kvinner og menn.

På spørsmål om hvilke klipp fra Viaplay VGTV mener omfattes av nyhetsretten, svarer Hønningstad:

– Det kan være Champions League-mål, nordmenn i Bundesliga, eller andre ting som har stor interesse.

Nent sluker engelsk fotball

Aftenposten/E24 har spurt Nent hvilke sendinger det gjelder. Det ønsker de ikke å si noe om. Selskapet ønsker heller ikke å si noe om hvor mye de krever fra VGTV.

– Vi sendte et søksmål mot VG i desember. Bakgrunnen er bruk av klipp fra våre sportssendinger på deres nettside, sier Nicholas Smith.

Han er sjef for ekstern kommunikasjon i selskapet.

– Dette er en pågående sak. Derfor ønsker vi ikke å kommentere saken ytterligere, sier Smith.

Nent har de siste årene tatt et stort jafs av det norske sportsmarkedet. I fjor stakk de av med Premier League-rettighetene fra 2022 til 2028. Det skal ha kostet dem om lag 25 milliarder norske kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

I 2019 omsatte konsernet for 15,6 milliarder svenske kroner.

Viaplay eies av svenske Nordic Entertainment Group.

Ligner betent TV 2-konflikt

TV 2 var i en lignende strid noen år tilbake i tid.

Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Fotball Media stevnet TV-kanalen for bruk av klipp fra Eliteserien, da Discovery satt på rettighetene.

TV 2 viste mål fra kampene i egne sportssendinger. Også de viste til nyhetsretten.

Konflikten ble imidlertid løst før saken nådde rettslokalene.

Merknad: Både VGTV og E24 eies av VG. VG og Aftenposten eies av Schibsted. Klippene det strides om kan i praksis videreformidles av Aftenposten i tråd med avisens samarbeid med VG.

Publisert: