Siste frist for skattemeldingen: Husk dette i dag

Det kan være penger å spare ved å fylle ut skattemeldingen skikkelig, også i siste liten. Tre ting er helt nytt i år.

Det er viktig å se over forhåndsutfylte opplysninger i skattemeldingen før en leverer inn. En har selv ansvar for at opplysningene er riktig.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Ved midnatt natt til lørdag går fristen ut for å levere skattemeldingen.

– Det er viktig at du sjekker mer enn om du har foreløpig skatt til gode eller skatt å betale. Spør deg selv om det noe du selv må fylle inn. Slik som ekstra inntekter, eiendom eller annen formue du har i andre land, sier pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

– Sjekk også at du har fått med deg fradragene du har krav på.

Foreldrefradrag er en typisk post folk har glemt i tidligere år. Alle kostnader for pass av barn slik som SFO og barnehage, kan føres opp.

Dersom du har felleslån, er det lurt å sjekke at gjeld og gjeldsrenter er ført opp riktig. Hvis ikke kan du gå glipp av rentefradrag.

Du kan også sjekke Skatteetatens fradragsveileder for å sjekke at du ikke har gått glipp av noe.

Les også

– Personlige konkurser rammer altfor hardt

Tre ting er nytt i år

Reisevei er en ting som mange pleier å glemme, ifølge Jebsen. Hun mener det er ekstra viktig å være nøye nå:

– I år er ikke fradrag for reisevei mellom hjem og arbeidssted forhåndsutfylt i skattemeldingen, dette fordi færre reiste til arbeidsplassen enn vanlig i 2020 på grunn av coronapandemien. De som i løpet av 2020 reiste til jobben som vanlig, bør være spesielt oppmerksom på reisefradraget.

For det andre kan en i år få utbetalt penger til gode tidligere enn en kunne tidligere. Det gjelder dem som leverer skattemeldingen innen leveringsfristen 30. april og har fått Skatteetatens nye versjon av skattemeldingen.

Pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

For det tredje får næringsdrivende i år mulighet til å utvide leveringsfristen lengre enn vanlig. Søker du utsettelse av fristen for å levere skattemeldingen for næringsdrivende for 2020, blir leveringsfristen i år automatisk forlenget fra 31. mai til 20. august 2021.

Ifølge Skatteetaten har ni av ti åpnet skattemeldingen sin på Altinn, og over 2 millioner har levert den inn.

Over en million som har levert skattemelding, har allerede mottatt skatteoppgjøret, og disse har fått utbetalt skattepenger til gode. Til nå er det utbetalt mer enn 6 milliarder kroner til nordmenn som har hatt skatt til gode for 2020, ifølge etaten.

Les også

Nordmenn med 50 millioner i kryptoverdier har unndratt skatt

Kryptovaluta og eiendom

Jebsen påpeker at du selv er ansvarlig for å passe på at opplysningene er riktige.

Da kan være smart å kontrollere både de forhåndsutfylte opplysningene og postene som ikke er forhåndsutfylt. Nordmenns formuer forandrer seg hver dag. Det kan være vanskelig å vite hvordan en skal forholde seg nye former for kapital en ikke har eid tidligere.

– Bolig og fradrag er områder der folk ofte har spørsmål eller er redd for å gjøre feil, for eksempel når samboere skal fordele gjeld og gjeldsrenter.

– Har du bolig i utlandet, eller en konto i utlandet, skal det fylles ut i skattemeldingen. Det er heller ikke forhåndsutfylt.

Spesielt er den én ting enkelte nordmenn har hatt en tendens til å skattesynde på, ifølge Jebsen.

– Kryptovaluta er heller ikke forhåndsutfylt og må inkluderes i skattemeldingen, sier hun.

Dette må du vite om kryptovaluta og skatt

Nye ordninger for næringsdrivende neste år

– I 2021 gjennomfører Skatteetaten en pilot for næringsdrivende, som sender skattemeldingen fra et årsoppgjørsprogram eller regnskapssystem, ifølge Jebsen.

Målet var å få inn tilbakemeldinger og erfaringer fra dem som deltok i piloten. Det skal brukes for at flere kan få et lettere regnskap neste år.

– Den nye skattemeldingen for næringsdrivende vil ha en tettere integrering med regnskaps- og årsoppgjørssystemene, og den vil være bedre tilpasset næringslivets prosesser, sier hun.

– I 2022, altså for inntektsåret 2021, vil de aller fleste personlig næringsdrivende kunne bruke en ny løsning, avslutter hun.

Sjekk også ut guidene til skattemeldingen fra Dine Penger (for abonnenter):

Corona og hjemmekontor - dette må du vite

Få ned inntekten - spar skatt

Skatt ved kortidsutleie av bolig (Airbnb)

Slik håndterer du spillegevinster i skattemeldingen

Skatt ved boligsalg

Feriebolig i skattemeldingen

Slik fikser du skatt på aksjer og fond

Utnytt hele foreldrefradraget

ABC til formuesskatt

De viktige gjeldsrentene

Utleie av egen bolig - utnytt gråsonene

Skatt på kryptovaluta

Lønn fra utlandet

Benytt deg av pendlerfradragene

Senk skatten på frynsegodene

Publisert: