Tajik krever rask avklaring i Tangen-saken

Nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet mener det er unødvendig med flere runder om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Hadja Tajik (Ap) mener det er uheldig at representantskapet i Norges Bank er nødt til å stille flere spørsmål etter runden med sentralbanksjefen torsdag. Hun mener saken må avklares raskt når de skriftlige svarene fra Norges Bank er levert innen onsdag.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det har blitt stilt spørsmål ved ansettelsen etter at Tangen arrangerte et påkostet seminar i USA måneder før han fikk jobben. Flere norske samfunnstopper deltok, deriblant nåværende oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Torsdag redegjorde sentralbanksjef Øystein Olsen for ansettelsen av Tangen for representantskapet i Norges Bank, bankens tilsynsorgan. Norges Bank må i tillegg innen onsdag svare skriftlig på en rekke spørsmål om ansettelsen.

– Det er klart at vi ikke burde være i denne situasjonen, sier Tajik til VG.

Hun er Aps finanspolitiske talsperson på Stortinget og mener det er uheldig at representantskapet er nødt til å stille flere spørsmålene etter runden med sentralbanksjefen.

– De har i hvert fall ikke gjort en god nok jobb i å besvare spørsmålene, når man er nødt til å gå en runde til. Jeg legger til grunn at spørsmålene kan besvares på en tillitvekkende og grundig måte, slik representantskapet har lagt opp til, sier Tajik, som ikke vil spekulere på om Tangen tiltrer som avtalt i september,

Blant annet kreves svar på om styret har fullt innsyn i AKO-selskapenes aktiviteter på Cayman Island eller Jersey, og hvordan de løpende skal følge opp disse aktivitetene. Nicolai Tangen er leder for AKO Capital.

Publisert: