Slik vil SR-Bank, Lyse og Smedvig-familien «booste» Stavanger-regionen

Tre tunge Stavanger-institusjoner går sammen om å ta regionen videre ut av oljekrisen. SR-Bank, Lyse og Smedvig lover å hoste opp 250 millioner kroner til et gründerfond - hvis staten gjør det samme.

Publisert: Publisert:

Konsernsjef i SR-Bank, Arne Austreid (t.v.) på åpningen for gründerhuset banken etablerte i Ankerbygget da oljekrisen satte inn. Målet har vært å omgjøre gode idéer til arbeidsplasser, men de nye bedriftene trenger penger. Foto: Fredrik Refvem

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi har fått med oss partnere og vil kunne få inn 250 millioner kroner i privat kapital til et såkornfond i Stavanger. Men alt er betinget av at staten kommer på plass med samme sum – og at vi får de rette folkene til å lede fondet, sier Arne Austreid, administrerende direktør i SR-Bank, til konsernets eget nettsted.

Såkornfond er fond som gjerne går inn med mindre investeringsbeløp i bedrifter i svært tidlig fase av etableringen.

Les også

Skagen-gründer overlater millionformue til barna

LES OGSÅ: Anna Margaret Smedvig er en av Norges rikeste

Det er etablert fire landsdekkende såkornfond siden 2014 i Oslo, Bergen, Kristiansand og Trondheim. Staten deltar med inntil 250 millioner kroner i egenkapital og private investorer med tilsvarende i hvert av fondene, ifølge Innovasjon Norge.

Regjeringen har sagt at den vil bidra i opprettelsen av inntil seks nye landsdekkende såkornfond. Så nå bør Stavanger følger etter, mener Austreid.

SE OGSÅ: Såkornfond i Innovasjon Norge.

Gratis kontor for gründere

For to år siden etablerte SR-Bank et eget gründerhus i Stavanger. Det ble fulgt opp med gründerhus i Bergen og Kristiansand. Tilbakemeldingene fra de små selskapene er at de trenger mer risikokapital i den tidlige fasen, ifølge SR-bank.

Det var Stortinget som i sin tid besluttet å etablere ordningen med landsdekkene såkornfond. Regjeringen har så langt bevilget 125 millioner kroner til et såkornfond i Stavanger, men denne summen må dobles om det skal bli en realitet.

– Vi er klare til å starte når vi når 500 millioner kroner totalt. Vi jobber med å få dette til og vi er optimistiske, sier Austreid.

Bakgrunnen for initiativet banken nå tar er troen på at nye ideer blir avgjørende for å skape nye jobber i fremover.

Les også

Seriegründeren Alain Fassotte: – Oljen må være den nye oljen

SR-Bank

Sparebank 1 SR-bank er regionens største finanskonsern. SR-Bank fikk et overskudd før skatt på 1160 millioner i årets seks første måneder. Resultatveksten er på 19,2 prosent sammenlignet med første halvår 2016.

Smedvig

I Norge er Smedvig-familien mest kjent for riggvirksomheten, som John Fredriksens Seadrill kjøpte i januar 2006.

Smedvig-familiens verdier er i dag spredt på en rekke investeringer. I Norge er det meste bundet i eiendom, markedsverdien av den samlede eiendomsporteføljen skal være rundt 4 milliarder kroner. Brorparten av denne er i Stavanger-området.

DEBATT: Banebrytende innovasjon er mulig

Lyse

I mars viste årsresultatet for 2016 at Lyse-konsernet, inkludert Altibox, fikk et overskudd før skatt som var 88 millioner kroner høyere enn året før. Det betyr også 50 millioner kroner mer i kommunekassene sammenlignet med året før.

Lyse-konsernet eies av 16 kommuner i Sør-Rogaland som har aksjer i morselskapet Lyse AS. Stavanger er klart største eier med over 43 prosent. Sandnes eier vel 19 prosent. Lyse har siden 1999 etablert virksomhet innen gass, flytende naturgass (LNG), fjernvarme og telekommunikasjon.

Les også

Ingfrid fikk sparken i oljå - så kom drømmejobben

Les også

Fire av ti tror maskiner kan overta jobben deres

Les også

Båtbygger ble gründer - nå ansetter han arbeidsledige

Les også

Musikkapp skal fjerna køkaos på fest

Les også

Smedvig-arving satser på Viking

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fem nye smittetilfeller i Stavanger tirsdag - nok en smittet fra busstur

 2. Etter 19 år med dårlige vaner, har Ole Klemetsen fått nok. Nå starter han på et nytt prosjekt.

 3. – Et slag under beltestedet fra Høie

 4. Tina Bru sitt nye hus på Stokka må ligne på et uthus

 5. TV-duell i USA natt. Aftenbladet rapporterer hele natten

 6. Lye-saken: Politiet tror de vil finne gutten på steinen

 1. Stavanger
 2. Lyse
 3. Risikokapital