Rekordinntekter for oljeselskapet Lundin Energy

Oljenæringen opplever en opptur igjen etter kriseåret 2020. Det inkluderer Lundin Energy der pengene renner inn, overskuddet økte og gjelden krympet. Samtidig har selskapet gjort enda en investering i fornybar energi.

Edvard Grieg-feltet til Lundin (i midten) omringet av boreriggen West Bollsta (foran) og Rowan Viking.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Oljeselskapet Lundin Energy slapp torsdag resultatene for første kvartal – det første hele kvartalet Nick Walker har hatt som konsernsjef etter at han tok over etter Alex Schneiter.

Lundin er ikke alene om å melde om en sterk utvikling om dagen. Kvartalsrapportene fra både Equinor og Aker BP viser det samme.

Utviklingen i næringen står i sterk kontrast til situasjon for ett år siden, da coronapandemien hadde slått inn over landet og oljeprisen hadde kollapset.

Pandemien herjer fortsatt, men oljeprisen har hentet seg inn. Lundin fikk i første kvartal solgt oljen sin for 61 dollar per fat i snitt, opp fra 48 dollar på samme tid i fjor.

Det bidrar til at Walker kan markere sitt første kvartal med en rekord, for aldri før har Lundin Energy hatt så store inntekter som selskapet hadde i årets tre første måneder:

  • Omsetningen endte på 1,11 milliarder dollar, opp fra 695,2 millioner på samme tid i fjor
  • Produksjonen endte på 182.900 fat per dag, opp fra 152.400 fat per dag
  • Kontantstrøm fra drift etter løpende driftsutgifter endte på 750,2 millioner, opp fra 638,3 millioner
  • Fri kontantstrøm (etter investeringer) endte på 526,2 millioner, opp fra 406,7 millioner
  • Netto gjeld endte på 3,46 milliarder dollar, ned fra 3,69 milliarder

Investerer 1,3 mrd. i svensk vindkraft

Etter at den internasjonale virksomheten ble skilt ut for noen år siden fokuserer Lundin kun på norsk sokkel.

Selskapet er mest kjent for å stå bak funnet av Johan Sverdrup-feltet som Equinor driver og Edvard Grieg-feltet som Lundin driver selv.

I løpet av det siste halvannet året har selskapet også iverksatt en klimastrategi som har ført med seg investeringer i både finsk vindkraft og norsk vannkraft for å dekke selskapets strømbehov på elektrifiserte oljeplattformer.

For å nå målet har Lundin Energy hittil investert i byggingen av et norsk vannkraftverk og et finsk vindkraft anlegg.

Selskapet har nemlig valgt en strategi der de investerer i utbyggingen av ny fornybar energi, fremfor å bare kjøpe kraft i markedet i konkurranse med andre forbrukere.

I kvartalsrapporten varsler selskapet at de også har inngått en avtale med OX2 AB om å kjøpe 100 prosent av vindparken Karskruv i Sør-Sverige for 130 millioner euro (tilsvarende 1,3 milliarder kroner).

Etter planen skal de 20 vindmøllene være i full drift og produsere rundt 290 gigawattimer innen slutten av 2023.

Grunnet investeringen øker Lundin også prognosen for årets fornybarinvesteringer fra 70 til 100 millioner euro.

Med investeringen i Sverige har Lundin investert i kraftproduksjon som gir rundt 600 gigawattimer årlig, «som vil dekke hele selskapets forventede netto elektrisitetsforbruk» for olje- og gassproduksjon.

Tidligere i år fremskyndet selskapet målet for når de skal ha en klimanøytral drift, fra 2030 til 2025. Utslippene som kommer når oljen faktisk brukes telles ikke med og utgjør den største delen av utslippene ved olje.

Andre fase av det norske Leikanger-kraftverket kom i drift i mars og den finske vindparken Metsälaminkangas (MLK) skal være klar neste år.

Jobber med ni prosjekter for skattepakken

I fjor sommer vedtok Stortinget en midlertidig oljeskattepakke som skulle sikre aktivitet i leverandørindustrien.

Den gir umiddelbare avskrivninger på investeringer i 2020 og 2021, samt for nye prosjekter der det sendes inn en utbyggingsplan før utgangen av 2022. Pakken sørger for at det blir mindre skatt nå og mer skatt senere for oljeselskapene.

Flere oljeselskaper har satt i gang for å forsøke å se om man kan få sanksjonert prosjekter før fristen. Lundin opplyser at de har tatt «grep for å akselerere aktiviteten for ni potensielle prosjekter» som til sammen inneholder rundt 200 millioner fat olje.

Prosjektene på listen inkluderer blant annet Edvard Grieg-satellitten «Solveig fase 2» og inkluderer det mindre «Segment D»-funnet som ble gjort tidligere i år. I tillegg er Grieg-satellitten Rolvsnes på listen.

Lundin skal også bore avgrensningsbrønner på Iving og Lille Prinsen for å se om de funnene også kan bli realisert innenfor skattepakken.

Lundin er også partner i Aker BP-prosjektene Frosk og Kobra Øst/Gekko ved Alvheim, samt Wisting-prosjektet til Equinor i Barentshavet.

Publisert: