Større aktivitet fyller ledige kontorlokaler på Forus

For første gang siden oljenedturen startet, øker den totale aktiviteten i kontorbyggene på Forus. Tallet på ledige kvadratmetre er fortsatt høy, men lavere enn rekorden fra i fjor høst.

Av rundt regnet 920.000 kvadratmeter kontorlokaler på Forus, står 136.000 uten aktivitet. Leder næringseiendom i Eiendomsmegler 1, Jan Inge Røyland, tror at flere bygg vil bli fyllt opp fremover.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:

Fersk markedsrapport

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En helt fersk markedsrapport som offentliggjøres i Stavanger tirsdag, viser at andelen ledige kontorlokaler igjen er under 15 prosent.

I fjor høst sto 142.000 kvadratmeter ledig, som utgjør 15,6 prosent. Et halvt år seinere, er arealnedgangen for ledige lokaler 6000 kvadratmeter. Nå står 14,8 prosent kontorlokaler ledige.

– Vi har 136.000 ledige kontorlokaler på Forus nå, sier Jan Inge Røyland til Aftenbladet. Han er leder for Næringseiendom i Eiendomsmegler 1 i Stavanger.

Bunnen kan være nådd

– Er bunnen nådd nå?

– Vi ser en utflating. Arealledigheten øker ikke som den har gjort de siste årene, men går litt ned. Det er positivt for utviklingen fremover. NAV melder om færre arbeidsledige, og vi registrerer større aktivitet i flere bransjer innenfor næringslivet i Rogaland. Dette ser ut til å påvirke utleiemarkedet for kontorbygg nettopp på Forus, sier han.

Både oljerelatert virksomhet, men også andre næringer, etablerer seg nå eller melder om økende behov for lokaler.

– Vil denne utviklingen fortsette?

– Usikkerheten fremover er stor. Aftenbladet skrev nylig at Statoil ikke vil forlenge to leieavtaler på Forus for til sammen 66.000 kvadratmeter. BP og Aker er nå samlokalisert i Hinna Park, som frigjør lokaler på Forus, sier han.

Og det er også flere fusjoner på gang.

Men vi tror at retningen i 2017 og inn i 2018 vil være den samme, og at flere bygninger vil fylles opp.

Det bygges lite nytt på Forus, og når aktiviteten øker vil også behovet for lokaler melde seg. Da går arealledigheten ned, sier han.

Mye eldre bygningsmasse

Jan Inge Røyland er også opptatt av å vitalisere den eldre delen av bygningsmassen på Forus.

Øst for motorveien er 8 av 10 kvadratmeter eldre bygg fra før 1999. Her er det 66.000 kvadratmeter ledige kontorlokaler. Her er det behovet for rehabilitering for 45 prosent av lokalene for å oppgradere bygningene til dagens standard.

Det er vanskelig å leie ut eldre bygningsmasse som ligger i denne kategorien, og leieprisene i dette segmentet av markedet er også fallende.

Vest for motorveien er situasjonen langt lysere. Her er bare 11 prosent eldre bygg, mens nesten halvparten er bygg av nyere dato. Og definisjonen på nye bygg i denne sammenheng er bygg som er reist etter 2012.

Positiv utvikling

I oktober 2014 sto én av ti kvadratmeter kontorlokaler ledige på Forus. I mai 2015 var andelen steget til 13,1 prosent. I fjor høst var 14,8 prosent uten leietagere. Andelen passerte for første gang passert 15 prosent i oktober 2016. Da sto 15,6 prosent av alle tilgjengelige kontorlokaler på Forus ledige.

Arealledigheten for næringseiendom for utleie, uansett formål, er i gjennomsnitt 6 prosent.

Her topper Forus med 9,6 prosent (9,9 prosent i oktober 2016), deretter følger Stavanger randsone med 4,7 prosent (4,7 prosent), Sandnes med 4,6 prosent (3,7 prosent), Sola, Tananger og Randaberg med 3,8 prosent (3,9 prosent) og Stavanger sentrum med 3,2 prosent (3,2 prosent).

Les også

Hver sjette kvadratmeter med kontorlokaler ledig på Forus

Les også

 1. Færre er heilt arbeidsledige: - Men ingen grunn til å slappe av

 2. Hver sjette kvadratmeter med kontorlokaler ledig på Forus

 3. Vanskelig å leie ut 80-tallsbygg på Forus

Publisert:
 1. Forus
 2. Stavanger
 3. Equinor
 4. Sandnes
 5. Stavanger sentrum

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 3. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem

 4. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 6. Fikk positiv korona­test fra halsen, mens alle testene fra nesen var nega­tive