Mener begrunnelsen for å droppe forsikring mot arbeidsledighet er syltynn

– Begrunnelsen er syltynn, sier kunde og ingeniør i oljebransjen, Erik S. Andersen til Aftenbladet.

Erik S. Andersen er kritisk til at forsikringen mot arbeidsledighet han har gjennom SR-Bank droppes.
 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Journalist
Publisert: Publisert:

15.100 kunder har fått brev om at forsikringen mot arbeidsledighet gjennom SR-Bank avvikles.

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I slutten av forrige uke ble det kjent at Sparebank 1 Forsikring avvikler forsikringen mot arbeidsledighet selskapet siden november 2011 har tilbudt gjennom sin samarbeidspartner BNP Paribas Cardif.

Dårlig butikk

Aftenbladet skrev da at oljenedturen med prisfall og nedbemanninger har ført til store utbetalinger og dårlig butikk for tilbyderne i Sparebank 1 og partner BNP Paribas Cardif.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Vetleseter uttalte da til Aftenbladet:

– Vi har ønsket å fortsette med denne forsikringen, men lykkes ikke med å finne en løsning. BNP Paribas Cardif som er ansvarlig for risikoen og produktet har besluttet å trekke tilbake forsikringen fra markedet, sier Vetleseter.

Hun sier at på grunn av det svært høye antall utbetalinger for denne forsikringen ville premien øke med 400 prosent hvis ordningen skulle fortsette.

Les også

Sparebank 1 dropper forsikring mot arbeidsledighet. - Blodig urettferdig, sier kunde

Det er under ett år siden Sparebank 1 skrev dette på sine nettsider: «Mange fornøyde kunder får utbetaling fra arbeidsledighetsforsikring, som gjør at de kan opprettholde levestandarden sin og håndtere betalingsforpliktelser mens de venter på å skaffe seg ny jobb. Gjennomsnittlig utbetaling er på mer enn 13.000 kroner i måneden.»

Avvikler forsikringen

Men nå er det slutt på forsikringen, ikke bare for nye kunder, men også for alle som har betalt inn tusenvis av kroner i premie, nettopp for å ha en økonomisk sikkerhet ved arbeidsledighet.

Erik S. Andersen er overrasket over at forsikringen trekkes fra markedet.

Oljeingeniøren er én av 7968 personer som har tegnet denne forsikringen gjennom SR-Bank.

– Kunne sagt nei til nye, og beholdt gamle kunder

– Min påstand er at feilslått risikovurdering av selskapet ikke er akseptabel grunn til å avvikle dette tilbudet. Risikovurdering er grunnsteinen i et forsikringsselskap, og har selskapet ikke tilstrekkelig kompetanse til å sette rett risikoprofil på et produkt så skal dette ikke være til ulempe for kunden, sier han.

– De kunne avviklet tilbudet ved å si nei til nye kunder, men beholdt den for de som allerede hadde tegnet en slik forsikring, sier Andersen.

Klager til Finansklagenemnda

Erik S. Andersen har sendt en klage til Finansklagenemnda, der han slår til lyd for at selskapets begrunnelse for å avvikle forsikringen ikke er en akseptabel begrunnelse.

– Da risikovurderingen ble gjort i 2011 var det ikke lenge siden det hadde vært en lignende nedbemanning knyttet blant annet til olje og gassnæringen. Følgelig så var selskapet fullt klar over risikoen den gang som nå, sier Andersen som også har påpekt dette i klagen. Han mener at forsikringsselskapet ikke kan sno seg unna fritak for risikoen for at en tilsvarende, og verre nedbemanning også kan skje i fremtiden og på det viset hevde sin rett til å avvikle sitt forsikringstilbud. Dette faller på sin egen urimelighet, sier han.

– Halmstrå

– Å vise til forsikringsavtaleloven og påstå seg at det foreligger «særlige grunner» som er et vilkår for å si opp forsikringen, er et halmstrå og å strekke dette begrepet litt langt. Forsikringsselskapene lever av risikovurdering, men når det sier at det ikke klarte å forutse at så mange ville miste jobben noen år seinere, så holder ikke det, sier Andersen.

– Vi reduserer risikoen vår ved å ta en slik forsikring, og har betalt inn tusenvis av kroner til selskapet nettopp på grunn av dette. Selv betaler jeg 4000–5000 kroner i året i premie.

– Å sette en strek over dette og utradere forsikringen med et pennestrøk, er ufint, sier han.

– Stor belastning

– Dette er en veldig stor belastning. En slik forsikring kan være forskjellen på om man kan sitte med et hus ved arbeidsledighet, sier han.

Andersen var i banken tirsdag der han hadde et møte med en kunderådgiver. På møtet var temaet risiko, og han gikk gjennom hvilke avtaler han hadde knyttet til liv, pensjon og arbeid.

– Kunderådgiveren her brukte min arbeidsledighetsforsikring som en inntekt som skulle redusere denne risikoen min ved eventuell ledighet. Det ble ikke da med ett ord nevnt at denne forsikringen skulle opphøre. Når vi så får brev dagen etter om at forsikringen skal avvikles, så synes jeg det også gir indikasjoner på at dette er et selskap som trenger å gjøre en hastebeslutning på syltynt grunnlag.

Les også

 1. Sparebank 1 dropper forsikring mot arbeidsledighet. - Blodig urettferdig, sier kunde

 2. Oljeingeniøren Trond har forsikret seg mot arbeidsledighet

Publisert:
 1. BNP Paribas
 2. Forsikring
 3. Nedbemanning
 4. Bank
 5. SpareBank 1 SR-Bank

Mest lest akkurat nå

 1. Bil på taket i Sandnes - to personer til sykehus

 2. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 3. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips

 4. Brann i hytte på Tau

 5. Endelig fikk Støre til noe

 6. Støre varsler nye koronatiltak tirsdag