Forbrukertilsynet ber influensere slutte med gavekonkurranser i sosiale medier

Forbrukertilsynet har sendt brev til flere av Norges største stjerner på plattformen TikTok hvor de ber dem om å slutte med konkurranser der følgerne gir gaver.

Publisert: Publisert:

Video-appen TikTok er populær blant unge brukere. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB

– Vi fraråder påvirkere med mindreårige følgere å operere med «shoutouts» og konkurranser som går ut på at følgerne skal sende penger eller gi en gave av økonomisk verdi, skriver avdelingsdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i brevet, ifølge en pressemelding fra Forbrukertilsynet.

Brevet er sendt til flere av de største norske profilene på den populære videoplattformen, og til de største influensernettverkene. I brevet skriver Forbrukertilsynet at slik virksomhet kan være i strid med flere av reglene i markedsføringsloven som skal beskytte barn.

Advarselen gjelder også Snapchat, Instagram og YouTube, der en influenser kan ta betalt for å gi følgerne en «shoutout», altså at de offentlig nevner en bruker slik at brukeren kan få flere følgere.

– Vi er kjent med at noen påvirkere ber følgerne om å gi dem virtuelle gaver som koster penger mot en «shoutout», og tilfeller hvor det holdes konkurranser der det er om å gjøre å gi flest gaver i løpet av et gitt tidsrom, og den som har gitt gaver til høyest verdi i løpet av denne perioden, «vinner» en dag med påvirkere, skriver Forbrukertilsynet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nå er legestreiken i gang – rask opptrapping varsles

  2. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

  3. Ble ikke straffet for homohets. Her er dommerens forklaring

  4. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

  5. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  6. – Et overgrep mot barnet

  1. Forbrukertilsynet
  2. Influencer