FN med helseråd for flyselskaper

FNs luftfartsorganisasjon har kommet med retningslinjer for å begrense smittespredning om bord på fly. Tomme midtseter er ikke en del av anbefalingen.

ICAO foreslår flere tiltak, som bruk av masker på fly og flyplasser, som her i sørkoreanske Seoul. Tomme midtseter er ikke blant forslagene fra FNs luftfartsorganisasjon. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 236 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Målet med rådene, som ikke er obligatoriske, er å «legge til rette for samordning, gjensidig anerkjennelse og harmonisering» av covid-19-tiltak i luftfarten over hele verden, sier Philippe Bertoux, som leder FNs luftfartsorganisasjon ICAO.

Blant rådene er at reisende viser fram en helseattest og får temperaturen sjekket når de kommer til flyplassen. Bare passasjerer og ledsagere skal komme inn på flyplassene, der ICAO foreslår at det blir obligatorisk med munnbind. Passasjerene anbefales å sjekke inn på nett og bruke mobilbilletter eller andre kontaktfrie løsninger.

– Det vil i stor grad fjerne behovet for håndtering av dokumenter mellom ansatte og passasjerer, sier Bertoux.

Om bord skal man fortsatt ha på munnbind. ICAO vil ikke ha blader og aviser om bord og vil redusere taxfree-salget på flyet.

Men det tas altså ikke til orde for å holde midtsetene tomme, et tiltak flyselskapene har omtalt som en trussel mot lønnsomheten. Samtidig oppfordres passasjerene til å sitte så langt fra hverandre som mulig.

Jevnlig desinfisering, ferdigpakket flymat og oppfordring til å unngå kø ved toalettene er andre tiltak. I tillegg foreslår ICAO at kroppstemperaturen sjekkes igjen ved ankomst.

Les også

 1. Solberg: – Kan bli hardere nasjonale tiltak

Publisert:

Korona-viruset

 1. 32 personer fikk påvist smitte etter julegudstjenester i Ræge kirke. Sola venter fortsatt på prøvesvarene.

 2. Slik finner de ut om du har koronasmitte

 3. Lave, lokale smittetall gir forsiktig optimisme - tror på gradvis åpning

 4. Få passasjerer som kom fra Oslo til Sola testet seg på flyplassen søndag

 5. SUS isolerer pasienter som har vært på Østlandet

 6. Flere tilfeller av britisk mutantvirus påvist i Norge søndag

 1. Korona-viruset
 2. Flyselskaper
 3. Koronaviruset
 4. Munnbind