Bekymret for gasslekkasjer på land
– Et vedvarende problem. Slik beskriver Ptil utviklingen av gasslekkasjer på landanlegg.

Årlig legger Petroleumstilsynet frem sin vurdering av risikonivået på norsk sokkel – RNNP.
Petroleumstilsynet sender fremleggelsen direkte. Se sendingen i toppen av artikkelen.
– Antall hendelser i 2021 var innenfor det vi kan forvente, sa Torleif Husebø i Ptil under pressekonferansen.
Det samme gjelder indikatoren for storulykker, følger han opp.
– Det er bare tre hendelser med iboende storulykkepotensial på landanlegg, sier han.
– Vedvarende problem
Likevel har det vært en markant økning på gasslekkasjer i både 2020 og i 2021. Dette er lekkasjer som ikke er antente, men som har potensial for stor skade. Økningen anses som signifikant.
– Det er et vedvarende problem, legger han til.
–Tallene for 2020 viste en kraftig økning i antall uantente hydrokarbonlekkasjer på land. Nå viser tallene for 2021 at landanleggene ikke har klart å snu den negative utviklingen, men at det fortsetter i feil retning. Dette er bekymringsfullt, sier Ptil-direktør Anne Myhrvold.
Det er en negativ utvikling, samtidig skal vi huske at det er individuelle forskjeller mellom anleggene.
Selv om pilen peker i feil retning, understreker Ptil-direktøren at selskapene skal bruke god tid på forstå de bakenforliggende årsakene til hendelsene.
Utviklingen på landanlegg beskrives å være motsatt av situasjonen til sjøs. På offshoreanlegg er situasjonen stabilt, og antall lekkasjer få.
– Det var en økning i antall brønnkontrollhendelser, men bare én av hendelsene ble kategorisert som alvorlig. Antall konstruksjonsskader gikk ned, sier hun.
Ptil beskriver sikkerhetsnivået i olje- og gassbransjen som høyt, selv om også den positive utviklingen på visse områder er i ferd med å flate ut.
– Er landanleggene mer slepphendte med sikkerheten enn de til sjøs?
– Anleggene er ulike. Det er stor forskjell mellom dem. Det er ingen grunn til å si at noen er slepphendte. Vi oppfatter at selskapene tar ting seriøst, sier hun til Aftenbladet/E24.
– Er det bare flaks at det ikke har skjedd flere branner på slike anlegg?
– Det er ikke flaks. Her snakker vi om barrierer og sørge for at barrierefilosofien ligger i grunn for å forhindre en brann, svarer Myhrvold.
Ingen dødsulykker
I løpet av 2021 var det ingen dødsulykker i petroleumsvirksomheten. Antall personskader ble også redusert fra 28 i 2020 til 25 i 2021. Dette skjer samtidig som antall arbeidstimer går opp.
Ifølge rapporten er også vedlikeholdsetterslepet nokså lavt, og synkende.
I en kommentar til Aftenbladet/E24 sier forbundssekretær i Industri Energi, Henrik Solvorn Fjeldsbø at han er urolig for økningen av antall brønnhendelser.
– Det har vært nesten en dobling av slike hendelser fra 10 til 19 på ett år. Det må tas tak i av oljenæringen, sier han.
– Forebyggende vedlikehold på landanlegg er heller ikke bra nok, legger han til.
Ptil-sjefen er enig med Solvorn Fjeldsbø i at utviklingen er urovekkende. Likevel påpeker hun at ulykkespotensiale i hendelsene er lave.
– De er ikke så alvorlige. Derfor er utviklingen for totalindikatoren positiv. Vi må passe på at dette forbedres ytterligere, avslutter hun.