Milliardoverskridelser til tross: - Martin Linge trolig nedbetalt i år
Feltet skulle egentlig ha åpnet fjerde kvartal 2016. Torsdag var det duket for den offisielle åpningen av Martin Linge-feltet på Forus.
Etter fem år og cirka 32 milliarder i overskridelser satte Martin Linge-feltet i gang produksjon juni i fjor.
Torsdag var det duket for den offisielle åpningen av feltet i Nordsjøen. Det skjedde i kontrollrommet ved Equinors hovedkontor på Forus. Konsernsjef Anders Opedal ledet seremonien mens olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) var til stede og fikk klippe snoren som markerte åpningen.
Startet fra land
– Gratulerer med dagen, kommer det fra representantene til Equinor i kontrollrommet.
Det var svært lystig stemning blant de fremmøtte.
Martin Linge er den første plattformen selskapet har startet opp fra et kontrollrom på land.
Fra hovedkontoret utenfor Stavanger opereres plattformens brønner og prosessanlegg. Til havs bruker operatørene nettbrett blant annet for å koordinere med kontrollrommet på land.
– Dere har all grunn til å være stolt når dere går på jobb, sa Mjøs Persen til storskjermen i kontrollrommet.
På andre siden av skjermen sto ansatte på jobb offshore på både Martin Linge A og B.
– Dere bidrar til en enorm verdiskapning. Det går til bygging av skoler, sykehus og lignende. Vi har alt å takke dere for, sa statsråden til de som jobber ute i produksjon og i kontrollrommet på land.
– Jeg vet det har vært noen utfordringer på prosjektet. Men timingen er veldig god. Vi er inne i en periode med rekordhøye gasspriser. Det er også svært gledelig at feltet drives med lave utslipp, fortsatte Mjøs Persen.
Tre snorer ble klippet denne torsdagen. Den første av olje- og energiministeren på Forus. I tillegg ble det kuttet to snorer i Nordsjøen. Både på A og B-plattformen.
32 milliarder i overskridelser
Det var første gang statsråd Mjøs Persen offisielt åpnet et felt på sokkelen.
– Det er veldig gledelig at det har kommet i gang, særlig med tanke på de utfordringene som har vært. Jeg er veldig glad for å kunne være med her, sa hun til Aftenbladet/E24.
– Det er også bra at de venter å kunne nedbetale feltet allerede i år. Det viser også at dette feltet kan bidra til stor verdiskapning i mange år fremover, sa hun videre.
Feltet skulle egentlig ha kommet i drift fjerde kvartal 2016 og prislappen skulle egentlig ha endt på 31 milliarder (2020-kroner). Istedenfor ble sluttregningen på 63 milliarder kroner fem år på overtid.
Det var en tydelig lettet konsernsjef som torsdag endelig kunne erklære feltet for åpent.
– Jeg er veldig glad for å kunne gjøre dette i dag, sa han lattermildt.
– Takket være dyktige medarbeidere, gode leverandører og godt samarbeid med partner Petoro og myndigheter, lyktes vi med en god og sikker oppstart, sier konsernsjefen i en pressemelding.
Det var ikke bare lettelse å spore hos Opedal. Han var også tydelig stolt av å kunne meddele:
– Gitt dagens prisbilde vil investeringene i feltet være nedbetalt i løpet av 2022, slår han fast.
Topp-produksjon i år
– Når du endelig får startet opp er det en lettelse, særlig også når vi har så gode priser som vi har nå, sa Opedal til Aftenbladet/E24.
– Det ser altså ut til at dere klarer å nedbetale det allerede i år. Er Martin Linge da likevel en suksess?
– Det har vært en utrolig god prosjektgjennomføring på mot slutten. Plattformen har fungert akkurat som den skulle og reservoaret har respondert som vi hadde håpet. Når dette legges sammen med prisbildet så er vi veldig fornøyde, sa han videre.
– Vi har virkelig løst utfordringene som et lag.
Det er forventet at Martin Linge vil kunne utvinne 260 millioner fat oljeekvivalenter. Topp-produksjonen (platåproduksjon) regnes å være rundt 115 000 fat oljeekvivalenter daglig. Det skjer trolig i løpet av 2022, ifølge Equinor.
– Det er ikke å legge skjul på at det har krevd en utrolig innsats av Equinor, myndigheter, partner og leverandører. Alle har dratt i samme retning, selv i utfordrende tider, avsluttet Opedal.
Les også
Mest lest akkurat nå
Kø på Motorveien etter trafikkuhell
Utslitte turister trenger hjelp ned fra fjellet
Nå er det slutt for «oljemesså»
Jonas Gahr Støre mener at folk flest ikke forstår strømkrisa. Han har litt rett i det
Politiet vil opprettholde førerkortbeslaget: – Det er en såpass alvorlig sak
Fem rekkehus totalskadd