Eksperter venter fire rentehevinger i år etter uventet høy prisvekst
I Nordea og Handelsbanken venter de nå at Norges Bank hever renten enda en gang i 2022.

Den totale prisveksten steg med 5,3 prosent i desember, og kjerneinflasjonen endte på 1,8 prosent.
Det har blitt beskrevet som overraskende høyt, og Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, påpeker at inflasjonen var høyere enn mange hadde sett for seg i desember.
– En ting er strømprisene, som vi er kjent med på et vis, sier han og viser til den totale konsumprisindeksen.
– Det vi også ser nå er at prisveksten på andre varer og tjenester er på vei opp, legger han til.
Nå begynner også vi «her hjemme» å merke de økte prisene på varer og frakt som har kommet under pandemien, påpeker Olsen.
– Det trekker i den retningen
Det er noe Norges Bank har lagt til grunn at vil komme i 2022, men det ser ut til at det skjedde allerede mot slutten av fjoråret, sier han. Det bidrar til å støtte planen fra sentralbanken.
– Her skal renten opp, til tross for omikron og restriksjoner, sier han.
Da Norges Bank hevet renten i desember, ventet de ytterligere tre rentehevinger i 2022.
– Vi tror at renten kommer til å gå opp ikke bare tre, men fire ganger i år, sier Olsen.
– Det trekker i den retningen, legger han til.
– En klar oppsideoverraskelse
I morgenrapporten sin påpeker Marius Gonsholdt Hov og Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken, at konsensus for kjerneinflasjonen var 1,4 prosent, mens Norges Bank ventet 1,3 prosent oppgang.
– Med andre ord en klar oppsideoverraskelse, skriver han.
Han påpeker at prisen på både importerte og norskproduserte varer og tjenester økte.
– Den umiddelbare kommentaren er at dette klart øker risikoen for at vi får fire, og ikke tre, renteøkninger fra Norges Bank dette året.
Sentralbankens mål er å fastsette styringsrenter så inflasjonen holder seg så nær to prosent som mulig over tid. De ser på kjerneinflasjonen når de setter renten.
Den endte på 1,8 prosent i desember, opp fra 1,4 prosent i november.
Hov og Knudsen påpeker også at den total konsumprisindeksen (KPI) kunne vært høyere, da Statistisk sentralbyrå har tatt høyde for strømstøtten i sin beregning.
– Selv med disse støtteordningene på plass er fortsatt årsveksten i KPI svært høy i forhold til lønnsveksten, noe som nettopp kan dytte opp lønnsvekstforventingene i neste runde.
– Ganske krevende lønnsoppgjør
For folk flest betyr desemberinflasjonen at kjøpekraften rammes ganske hardt, mener Olsen. Nå tror han partene i arbeidslivet vil søke kompensasjon, ikke bare for prisveksten fremover, men også for at fjorårets vekst ble høyere enn ventet.
– Dette gir utsikter til et ganske krevende lønnsoppgjør i år, sier han.
Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets tror også at lønnsoppgjøret vil påvirkes. Til tross for at regjeringen har kommet med støtte til husholdningene i møte med strømprisene, så er det andre ting som tyder på at inflasjonen kan få konsekvenser for lønnsoppgjøret, ifølge Aamdal.
– Høyere inflasjon betyr at det svekker kjøpekraften for husholdningene, som de vil søke kompensasjon for i lønnsoppgjørene, forklarer han.