Kutter i oljeproduksjonen på norsk sokkel

Norge følger etter land som Saudi-Arabia og Russland og kutter i oljeproduksjonen for å stabilisere et kriserammet oljemarked. – Det betyr ingenting for oljemarkedet. Men det er en dugnad og det er viktig at man er med å bidra, sier oljeanalytiker.

REDUSERER PRODUKSJONEN: Olje- og energiminister Tina Bru var tidligere i april med på flere møter med andre oljeproduserende land. Nå har hun valgt å gjøre som en rekke av dem – kutter i oljeproduksjonen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Olje- og energidepartementet melder onsdag om kutt i norsk oljeproduksjon på 250.000 fat per dag i juni, og på 134.000 fat per dag i andre halvår. I tillegg vil produksjonsstart på flere felt forsinkes til 2021.

Kuttene skjer etter at oljekartellet Opec, med Saudi-Arabia i spissen, og samarbeidsland som Russland (Opec+) tidligere i april ble enige om å kutte i produksjonen fra 1. mai for å redde et oljemarked i krise.

Det på grunn av en barbering av oljeetterspørselen i kjølvannet av coronaviruset, som har skjedd i et allerede overfylt oljemarked. Situasjonen har sendt oljeprisen i kjelleren i år.

Analytikere venter coronatiltak fra Subsea 7: – Kommer nok til å gjøre store kutt

– Betyr ingenting for oljemarkedet

Oljeanalytiker Helge Martinsen i DNB Markets påpeker at de effektive kuttene er langt lavere enn hva som presenteres, og omtaler Norges kutt som «overskriftskutt».

Han har regnet seg frem til at de effektive kuttene er på 30.000 fat per dag i juni og 50.000 fat per dag i andre halvår.

– Konklusjonen er enkel, det betyr ingenting for oljemarkedet. Men det er en dugnad og det er viktig at man er med å bidra, påpeker Martinsen.

Under halvparten av det norske oljekuttet kommer fra felt som er i produksjon nå. Det meste kommer fra nye felt som uansett er utsatt til 2021. I mars ble det også produsert 4,4 prosent mindre olje enn prognosen fra Oljedirektoratet.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) forklarer i en pressemeldingen kuttene med at oljemarkedet nå står overfor en ekstraordinær situasjon.

– Vi har tidligere sagt at vi vil vurdere et kutt i Norge dersom flere store produsentland kutter tilstrekkelig. Regjeringens beslutning om å kutte i norsk oljeproduksjon er gjort på selvstendig grunnlag og for å sikre norske interesser, uttaler Bru.

BRENT

– Gassfelt er unntatt

Departementet tar utgangspunkt i en produksjon på 1.859.000 fat per dag, og kutt på 250.000 vil altså utgjøre i underkant av 13,5 prosent av den totale produksjonen.

I mars ble det produsert 1.682.000 fat per dag på norsk sokkel, som er 4,4 prosent lavere enn prognosen fra Oljedirektoratet.

«Et kutt på 250.000 fat per dag i juni 2020 gir således en øvre grense for oljeproduksjon fra norsk sokkel på 1.609.000 fat per dag i juni. Et kutt på 134.000 fat per dag i 2. halvår gir en øvre grense for gjennomsnittlig oljeproduksjon fra norsk sokkel i løpet av 2. halvår på 1.725.000 fat per dag», fremgår det i pressemeldingen.

Kuttet vil bli fordelt på enkeltfelt og gjennomført ved at det gis reviderte produksjonstillatelser, skriver departementet.

– Det vil medføre en begrensning i produksjonen for de oljeselskapene som har eierandeler i oljefeltene. Gassfelt er unntatt slik at kuttet vil ikke påvirke norsk gassproduksjon eller norsk gasseksport, uttaler Bru.

E24 har vært i kontakt med Olje- og energidepartementet onsdag kveld, som ikke ønsker å kommentere kuttene utover det som står i pressemeldingen.

Publisert: