Klimakur: Flere bondeårsverk kan forsvinne

Flere bondeårsverk enn først antatt kan forsvinne etter en regnefeil i Klimakur 2030. Nibio hadde opprinnelig glemt å regne inn minsket produksjon av fôrkorn.

Publisert: Publisert:

Medregnet tap av årsverk innen produksjon av fôrkorn anslår Nibio at jordbruket vil miste 6350 årsverk innen 2030. Foto: Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • NTB

Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) har utarbeidet delen om landbruket i Klimakur 2030 på oppdrag fra Miljødirektoratet. Der ble det anslått at 5.448 årsverk vil forsvinne fra norsk jordbruk innen 2030. Nå er tallet justert til 6.350.

– Årsaken var at de privatøkonomiske effektene ble beregnet på grunnlag av kostholdsendringer og dermed produksjonsendringer. Da falt fôrkorn ut, skriver Nibio i en epost til Norges Bondelag som Nationen har fått tilgang til.

I det opprinnelige tallet var altså ikke nedgangen i produksjon av korn til dyrefôr medregnet.

Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag, sier til Nationen at dette viser at usikkerheten rundt klimaberegningene innenfor landbruk er stor.

– Når vi også vet at alle konsekvensene av en slik reduksjon i kjøttforbruket ikke er regnet inn, som tap av kulturlandskap, matberedskap og bosetting i distriktene, mener vi at det ikke er et godt nok grunnlag for å ta en så viktig beslutning rundt kjøttreduksjon, sier hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Rogalendinger har flest dager fra symptomer oppstår til testing

  2. Gigantvarehuset får fortsatt ikke selge varer til biler og båter

  3. Helsedirektoratet endrer omstridt koronaregel

  4. Ryfast fortsatt gratis – Vegvesenet hever kontrakten med Tecsidel

  5. Norge kan bli rødt om to uker

  6. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

  1. Klima
  2. Landbruk
  3. Norges Bondelag