Lakseoppdretterne håver inn

Grieg Seafood, som har 102 ansatte og store deler av sin produksjon i Rogaland, har levert sitt beste resultat i tredje kvartal noensinne.

Publisert: Publisert:

Foto: Grieg Seafood

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Grieg Seafood-konsernet, med hovedkontor i Bergen, slaktet 16 875 tonn laks i tredje kvartal 2017, opp fra 13 911 tonn fra samme periode i fjor, tilsvarende en økning på 21 prosent, ifølge en børsmelding onsdag morgen.

Store i Rogaland

Grieg Seafood Rogaland (GSFR) driver oppdrett av laks i Rogaland på 20 produksjonslisenser i sjø og to smoltlisenser. Selskapet har egen stamfiskaktivitet i Erfjord. All fisk som blir produsert på egne anlegg blir også prosessert på eget anlegg, ifølge selskapet.

 • Driftsinntektene ble på 1, 855 milliarder, en økning på 19 prosent sammenlignet med samme periode i 2016.
 • Konsernets driftsresultat (EBIT) før biomassejusteringer ble på 229 millioner kroner i perioden, opp fra 186 millioner kroner i tredje kvartal 2016.
 • Resultat før skatt ble 258 millioner mot 236 millioner samme kvartal i 2016.
 • Resultat etter skatt endte på 190,4 millioner kroner i 3. kvartal 2017, mot 181,3 millioner kroner i samme periode året før.
Les også

Norge er dårligst på fisk

Økte kostander

Sammenlignet med tredje kvartal i fjor, økte kostnadene 2,50 kroner per kilo i perioden. Kostnadsøkningen er dels en følge av lavere slaktevolum i Rogaland, samt fortsatt svak biologisk utvikling på Shetland, skriver selskapet i børsmeldingen.

– Grieg Seafood har mål om å øke produksjonen med minimum 10 prosent per år frem til 2020. Samtidig har vi en ambisjon om at produksjonskostnadene skal være på nivå med, eller lavere enn gjennomsnittet for bransjen. Vi jobber kontinuerlig med forbedringsprosesser på tvers av hele organisasjonen for å nå disse målene, og den positive utviklingen i tredje kvartal gir klare indikasjoner på at vi er på riktig vei, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood i meldingen.

LES OGSÅ: Lakselus har tatt livet av 250.000 villaks på fem år

«Lakseprisene gikk noe ned i tredje kvartal 2017. Dette er normalt for perioden, da produksjonen, spesielt i Norge, øker mot slutten av dette kvartalet og legger press på prisene. Etterspørselen tar seg imidlertid normalt opp inn mot julesesongen, med tilhørende prisøkninger som ventet følge. I Nord-Amerika var markedet for atlantisk laks stabilt gjennom kvartalet,» skriver selskapet, som venter at etterspørselen etter laks vil øke inn mot julesesongen.

Les også

Statoil får foreløpig nei til boring på fiskefelt

Svak kronekurs er gull

Svak kronerkurs øker inntektene for lakseeksportørene, sa finansdirektør Atle Harald Sandtorv i Grieg Seafood til E24 tidligere i år.

– Når du driver med eksport er det klart at euroen blir viktig, sa finansdirektør Atle Harald Sandtorv i Grieg Seafood til E24. Han bekreftet at det fort blir snakk om et par hundre millioner kroner.

For den Oslo Børs-noterte lakseoppdretteren, som har sin norske produksjon i Rogaland og Finnmark, utgjorde EU en markedsandel på 54 prosent i 2016.

– Selg aksjen

Arctic Securities nedgraderer ifølge en oppdatering sin anbefaling på Grieg Seafood til en selg-anbefaling fra en hold-anbefaling. Det melder TDN Finans, ifølge Hegnar.no.

Analytikerne nedjusterer kursmålet til 70 kroner fra tidligere 74 kroner.

Ernæringstest av fiskegrateng: Flere inneholder lite fiskGrieg Seafood i minus
Les også

Utlendinger får fiske både mer og mindre. Nordmenn må ikke ta fisk under minstemålet

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Marte (20) sa opp jobben og flyttet hjem for å pleie sin alvorlig syke pappa. Det fraråder Stavanger kommune

 2. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

 3. Sangene visste at hun skulle skilles før hun visste det selv

 4. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 5. Jeg må dessverre stad­feste at det selv­opp­nevnte kvinne­politiet lever i beste velgående

 6. Bygger glorie over Ruten mens tallene lyser rødt på rådhuset

 1. Grieg Seafood
 2. Laks
 3. Rogaland
 4. Kronekurs