Unge historier om verdighet

Kronprins Haakon ledet selv gruppearbeidet da elevene ved Jåttå videregående skole i dag diskuterte hva begrepet verdighet betyr i deres liv.

Publisert: Publisert:

Karianne Løyning møtte Kronprins Haakon på Jåttå videregående skole mandag. Foto: Fredrik Refvem

  • Marthe Synnøve Johannessen

– Det er ikke hver dag du får møte kronprinsen, sa en smilende Karianne Løyning. Foto: Fredrik Refvem

Kronprins Haakon hilste på alle elevene i gruppen sin før de begynte arbeidet. Smilende til venstre: Laila Eriksen Sædberg. Til høyre står Mira Bårseth. Foto: Fredrik Refvem

Kronprins Haakon tok runden i klasserommet til elevene på Barne- og ungdomsarbeiderfag, flankert av Line Jakobsen (t.v.) og Hanna Utengen (t.h.). Ytterst til høyre står Eirin Leikvold og Silje Kristin Hatlestad (helt ytterst). Foto: Fredrik Refvem

Kronprinsen ble tatt i mot av et utvalg elever fra forskjellige linjer ved Jåttå videregående skole. Her hilser han på Vanessa Swarray som går restaurant- og matfag. Til venstre for henne står Hanne Vigestad Ommunsen (reiseliv), Sondre Einarsen (salg, service og sikkerhet), Silje Haga Pedersen (hudpleie) og Madeline Akerø (fotterapi). Foto: Fredrik Refvem

Kronprins Haakon samlet 30 elever fra Barne- og ungdomsarbeiderfag for å høre hva de tenker om verdighet. Foto: Fredrik Refvem

svp://5763svp://5764

TIPS OSS PÅ: jobbogutdanning@aftenbladet.no

Se webTV-reportasjen i vinduet over, bla videre i vinduet for å se et lengre intervju med kronprinsen.

– Beklager at jeg er litt sen, sa kronprinsen til elevene ved Jåttå videregående skole, da han ankom skolen en halvtime etter skjema, mandag formiddag. Flyet han skulle ta var kansellert.

– Det går fint! roper ei jente langt bak i salen. Applausen, jubelhyl og plystring har akkurat lagt seg.

– Handler om deg

Kronprins Haakon besøkte skolen i forbindelse med Global Dignity Day, en verdenesomspennende kampanje om verdighet. (Se faktaboks til høyre.)

– Denne dagen handler om deg, åpnet kronprinsen sin velkomsttale med.

– Vi har hatt en veldig spesiell sommer. Det som skjedde i Oslo og på Utøya har preget hele samfunnet vårt. Det er dypt tragisk, men samtidig er det fint å konstatere at vi som samfunn reagerer med å støtte hverandre og å se hverandre. Det skal vi ta med videre i hverdagen når ting blir normalisert igjen. Verdighet er å se hverandre, ta vare på hverandre, men også å reflektere over hvem vi er og vil være. Verdighet er å ha gjort noe for andre, styrket deres verdighet, eller å gjøre noe bra for seg selv, sa han før han presenterte Vg3-elev Karianne Løyning. I vår var hun med på å arrangere en idrettsdag tilpasset funksjonshemmede. Løyning går tredje året på idrettslinja ved skolen og delte sin verdighetshistorie med de andre elevene:

– Det var fantastisk å se de menneskene smile, le og danse. Det gjorde noe med meg som person og trener. Da vi delte ut diplom på slutten av dagen, ga mange uttrykk for takknemlighet. Det fikk meg til å tenke på de tingene jeg er takknemlig for, at jeg er frisk og rask. Det har gitt meg større respekt for alle andre mennesker. Jeg har lært å inkludere, samarbeide og planlegge. Men viktigst av alt; å spre glede til andre, sa Løyning.

Et glemt tema

– Det er ikke hver dag du får møte kronprinsen, sa en smilende Løyning til Aftenbladet.no etter at nervene hadde lagt seg. Verdighet er ikke noe det snakkes om i vennegjengen ifølge tredjeklassingen.

– Nei, så denne dagen er bra. Vi får fram et viktig tema som ikke alle snakker om. Vi tar det for gitt. Å glede andre er ikke noe alle gjør, sier hun.

Etter åpningen samlet kronprinsen 30 elever fra vg2 Barne— og ungdomsarbeiderfag, i et klasserom, for å diskutere og brainstorme begrepet verdighet.

Flere elever skal i løpet av mandagen dele sine historier med de andre elevene ved skolen.

svp://5763svp://5764
Publisert: