Drømmer om jobb på Wall Street

Tarjei Lode gjorde det skarpt som sommerstudent i USA. Han fikk toppkarakterer under oppholdet på anerkjente Columbia University i New York.

Publisert: Publisert:

Tarjei Lode gikk denne uken løs på det siste studieåret ved UiS. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Willy Soltvedt
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lode var yngst på sommerprogrammet der deltakernes snittalder var 25 år. Her er han sammen med professor A. Vivette Ancona – foreleser i finansiell økonomi. Foto: Privat

Lode besøkte Columbia University en uke før alvoret tok til. Bare en av ti som søker seg hit, kommer inn. Foto: Privat

21-åringen var en av 30 som kom inn på sommerprogrammet i økonomi til prestisjeuniversitetet og studerte der fra 2. juli til 10. august.

— Hvorfor Columbia?

— Dette universitetet er ranket blant de ti beste i verden, og dessuten har mitt store forbilde, Benjamin Graham studert der. Jeg har lest bøkene hans og ville finne ut mer om den investeringsstrategien han har utviklet. For kuriositetens skyld kan det nevnes at Barack Obama tok en bachelorgrad ved Columbia, forteller Lode til Aftenbladet.

London neste

Sin unge alder til tross, har Lode store planer for karrieren.

— Jeg regner med å ha en bachelorgrad i økonomi og administrasjon om ett år. Deretter søker jeg meg til London School of Economics for to år. Etterpå har jeg tenkt å jobbe to-tre år i London. Så er planen å ta en master i økonomi i USA, fortrinnsvis ved Columbia University. Tanken er at jeg skal bli ferdig utdannet før jeg er 30 år, og målet på sikt er å få en stilling i investeringsbanken Goldman Sachs. Drømmen min er å få jobbe på Wall Street.

Førsteamanuensis Gorm Kipperberg er hans foreleser i mikroøkonomi, og han gir Nærbø-karen de beste skussmål.

— Ingen kommer inn på Columbia «automatisk». Dette er veldig stort, både for ham og Handelshøgskolen ved UiS. Columbia er et av de beste universitetene i verden på alle fagområder og helt i toppsjiktet i «business». Bare det å være så fremsynt, ambisiøs, og være i besittelse av bevisstheten om og den egenskapen det er å tørre å drømme store tanker, er bemerkelsesverdig. Lode er 100 prosent bestemt på å oppnå Wall Street-drømmen sin, og det er jeg temmelig sikker på vil skje.

De offisielle karakterene er nå blitt publisert. Lodes snitt (GPA) ble 4,33 (som tilsvarer A+ i bokstav form – det høyeste en student kan oppnå).

— Karakteren som reflekterer hans akademiske prestasjon er fenomenal. Dette kan nok tolkes som at han har prestert helt i toppen blant de beste innenfor sitt fagområde. Kanskje som å vinne en medalje i et internasjonalt idrettsarrangement?

Betalte alt selv

— Lode er en av de mest målrettede, disiplinerte, hardtarbeidende studentene jeg har hatt fornøyelsen av å ha interaksjonere med. Men en oppnår ikke slike resultater uten i tillegg å være ekstremt intelligent og analytisk. Hans akademiske prestasjoner har også vært helt i toppen i flere fag her på UiS, blant annet i mikroøkonomi i konkurranse med 400 andre studenter og nå nylig makroøkonomi hvor han hadde toppscore (100/100) på slutteksamen blant 200-300 studenter, legger Kipperberg til.

Men det koster å pynte på cv-en med et opphold ved Columbia.

— Siden man ikke får stipend til denne typen opplegg, måtte jeg dekke alt selv. Med skolepenger, reise, hotell og opphold ble summen cirka 120.000 kroner – bare skolepengene beløp seg til 75.000. Men jeg synes studieoppholdet var vel verd pengene. For jeg ser på dette som en investering i min fremtidige karriere. Sparepenger og gevinst av aksjesalg ble brukt, sier Lode.

— Hvordan var det å studere der borte?

— Du får et helt annet perspektiv når det istedenfor 600 i klassen bare er 30. Forholdet til medstudenter og forelesere ble et annet, og de sistnevnte ville ha tilbakemeldinger på hvordan det går med deg etterpå. Dette er jeg ikke vant med i Norge. Ellers kastet folk visittkort etter deg. Å skaffe seg et solid nettverk, var en viktig sak.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Hun danket ut politikere i kampen om Stavanger-jobb

  2. – Har aldri opplevd

  3. Gigantfylke med 1,2 millioner innbyggere angriper ferjefri E39

  4. Månafossen: – Vi leter videre til vi finner henne

  5. Helsedirektoratet vurderer nye regler for sosiale sammenkomster

  6. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far