Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er lurt å utrede forslag om lik pris

Næringsministeren mener konkurransen i dagligvaresektoren er for liten, og at det er for vanskelig å etablere seg som ny aktør.

Publisert: Publisert:

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var på reise i Argentina da Høyre kom med sitt forslag om å utrede forbud mot prisdiskriminering. Nå sier han at det kan være lurt å utrede problemstillingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • Marita E. Valvik
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Å utrede forslag om forbud mot prisdiskriminering er klokt for å få et bedre faktagrunnlag. Det som ikke er smart, er å foreslå å innføre det uten at vi vet mer om hvilke konsekvenser det kan få, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Aftenposten.

I forrige uke ble det kjent at både Høyre og Arbeiderpartiet ønsker drastiske tiltak for å øke konkurransen i dagligvaresektoren.

Begge ønsker å utrede hva konsekvensene blir dersom dominerende leverandører får et forbud mot prisdiskriminering.

I klartekst betyr det at samme vare skal selges til matbutikker, nettmatbutikker og kiosker til samme pris.

Kjøttvekten rår

I dag er det «kjøttvekten» som er det viktigste forhandlingskortet for kjedene. Det vil si at den som handler mest, får den høyeste rabatten og dermed den laveste prisen.

 • Les også: Du må betale mer for den dyreste kyllingfileten – slik at den billigste kan bli enda billigere.

– Problemstillingen er at vi har store aktører i dagligvaremarkedet, og det er for lite konkurranse i bransjen, sier Isaksen.

Han mener denne kombinasjonen er uheldig for norske forbrukere, ved at vi har høye priser og mindre utvalg enn land det er naturlig å sammenligne seg med.

– Kombinasjonen betyr at det er vanskelig for nye aktører å etablere seg, sier Isaksen.

Store forskjeller på innkjøpspriser

Da Kolonial.no startet sin nettmatsatsing, var prisforskjellene opp mot 20 prosent på enkelte varer. Da Ica forsøkte å inngå et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen, kunne de fortelle om varer der innkjøpsprisene var 18 prosent høyere.

Isaksen peker på at det allerede er igangsatt en rekke tiltak for å øke konkurransen i markedet, blant annet ved at Konkurransetilsynet skal ha melding om alle fusjoner og oppkjøp i markedet. Samtidig har tilsynet undersøkt kjedenes utveksling av informasjon.

– Forslaget om forbud mot prisdiskriminering har allerede vært delvis utredet, sier Isaksen og henviser til Oslo Economics-rapporten.

Der nevnes forslaget som en mulighet, men den umiddelbare konklusjonen er at det vil være svært inngripende og sette viktige konkurransemekanismer ut av spill.

– Vi har omtalt problemstillingen i vår rapport, men det er ikke en fullstendig samfunnsøkonomisk analyse av ulike virkninger av et slik tiltak i denne rapporten, sier partner Jostein Skaar i Oslo Economics.

Denne uken går høringsfristen for rapporten ut.

 • LES OGSÅ:
Les også

– Brødboksen var for vekstkåt, mener investor

Endre landbrukspolitikken?

I tirsdagens Aftenposten foreslo Konkurransetilsynet å se på mulighetene for å redusere tollbarrièrene for å bidra til å øke konkurransen.

– Det kan godt hende det er en god idé, og noe vi bør se på, men jeg tenker vi må ta utgangspunkt i at norsk landbrukspolitikk må ligge fast, sier Isaksen.

 • LES OGSÅ:
Publisert:

Les også

 1. Morgenlevering kjøper Brødboksen

 2. Handel inn i gamle Statens Hus

 3. Ny matsentral skal levere over 200 tonn gratis mat

 4. Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet omsider enige om dagligvare-app

Mest lest akkurat nå

 1. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 2. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 3. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 4. Elbiler må betale mer

 5. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 6. Koronasmitten øker - men ikke i Sverige

 1. Torbjørn Røe Isaksen
 2. Dagligvarebransjen
 3. Dagligvarehandel