Den amerikanske sentralbanken varsler nullrente ut 2023

Fed holder renten på null og vil fortsette med månedlige støttekjøp på over tusen milliarder kroner til økonomien er på god vei mot å bli friskmeldt.

NULLRENTE: Spenningen rundt dagens møte er særlig knyttet til muligheten for nye tiltak etter voldsom smittespredning, men også til utsiktene for økonomien i lys av at vaksineringen nå er startet. Bildet viser USAs sentralbanksjef Jerome Powell.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), presenterer onsdag rentebeslutning og utsikter for økonomien.

Renten holdes som ventet uendret i intervallet 0–0,25 prosent. Fed ser også fortsatt for seg at renten ikke heves før etter 2023.

«Covid-19-pandemien forårsaker enorme menneskelige og økonomiske kostnader over hele USA og i hele verden», skriver Fed i pressemeldingen.

Den siste tidens kraftige smittespredning har imidlertid økt håpet om andre tiltak, spesielt i påvente av enighet om en redningspakke fra Kongressen.

Totalt er over 300.000 døde og nær 17 millioner smittet av coronaviruset i USA.

På pressekonferansen sier Powell at vaksinenyhetene er positive, men at det foreløpig er vanskelig å si eksakt hva det betyr for den økonomiske utviklingen.

Les også: Renterådet tror vaksinen kan fremskynde rentehopp: – Blir avgjørende

Fortsetter med månedlige støttekjøp på 120 milliarder dollar

Fed stimulerer økonomien med støttekjøp av verdipapirer for 120 milliarder dollar (drøye tusen milliarder kroner) i måneden.

Ifølge CNBC varsler Federal Reserve at støttekjøpene på 120 milliarder dollar vil fortsette «frem til betydelig fremgang har blitt gjort» mot målene om full sysselsetting og prisstabilitet, altså frem til økonomien er på klar vei mot å bli friskmeldt.

Sentralbanken peker på at støttekjøpene bidrar til at markedene fungerer godt og støtter flyten av kreditt til husholdninger og bedrifter.

Økonomene er også spente på hvordan sentralbanksjef Jerome Powell vil balansere utsiktene for økonomien, i lys av at vaksineringen trolig kan løfter prognosene på sikt.

Kronekursen mot dollar

Oppjusterer utsikter for økonomien

Fed ser nå også lysere på de økonomiske utsiktene og oppjusterer derfor sine prognoser fra september.

Nå ventes det et fall på 2,4 prosent i brutto nasjonalprodukt (BNP) i år, mot tidligere fall på 3,7 prosent. Neste år lyder estimatet på 4,2 prosent oppgang (opp fra 4,0 prosent) og 3,2 prosent i 2022.

I tillegg ser sentralbanken for seg lavere arbeidsledighet enn tidligere antatt.

Ledighetsraten vil bli på 6,7 prosent i 2020, lyder den nye prognosen. I september var tallet 7,6 prosent.

Neste år er anslaget en ledighet på 5 prosent (tidligere 5,5 prosent), mens prognosen for 2022 er på 4,2 prosent (tidligere 4,6 prosent).

I 2023 venter Fed at ledigheten har falt til 3,7 prosent. Sentralbanken gjør også noen mindre oppjusteringer av prognosene om prisveksten i 2021 og 2022.

Les også: (+) 2021 blir aksjeplukkernes år

Kortvarig dollarstyrking

Dollaren styrket seg 3–4 øre mot norske kroner etter nyhetene fra Fed, men kommer deretter tilbake. En dollar koster i skrivende stund 8,69 kroner.

Den tiårige amerikanske statsrenten tikker opp noen punkter etter beslutningen og noteres dermed til 0,94 prosent.

Federal Reserve issues FOMC statementCNBC: Fed commits to keep buying bonds until the economy gets back to full employment
Publisert: