Ingen i verden tjente mer under Trumps presidentperiode

Begge var milliardærer for fire år siden. Nå har den ene gått av som USAs president, mens den andre er verdens rikeste mann.

VERDENS RIKESTE: Tesla-sjef Elon Musk har de siste fire årene hatt høyere økning av formuen enn noe annet menneske i verden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Elbilprodusenten Tesla har lenge vært småsparernes absolutte favoritt på de amerikanske børsene, noe som har bidratt til å dytte selskapets aksje oppover.

Det har gjort Elon Musk stadig rikere, og like etter nyttår ble han kronet som verdens rikeste mann.

Historien skal også ha det til at nettopp Musk er den personen i verden som har hatt størst formuesvekst under Donald Trumps presidentperiode, ifølge beregninger gjort av Forbes.

Magasinet anslår at Musks formue har steget med mer enn 170 milliarder dollar fra Trump ble innsatt 20. januar 2017 til han gikk av denne uken.

Summen tilsvarer 1.443 milliarder kroner, noe som er mer enn 90 prosent av utgiftene Finansdepartementet anslo at staten vil ha i år. Senere har krisepakker kommet til og statsbudsjettet således blitt noe større.

Den avgåtte presidenten og elbilgründeren har møttes flere ganger over de siste årene.

Tesla knuste børsene

Donald Trump er omtalt som tidenes første president som også er milliardær. Han eier konsernet The Trump Organization som blant annet driver med hoteller og eiendom.

Den avgåtte presidenten gjorde gjennom presidentperioden flere ganger det han kunne for å bidra til å gi de rikeste og bedrifter mer å rutte med, gjennom solide skattekutt.

Disse har bidratt til å gi selskaper løft på de amerikanske børsene. Den brede S&P 500-indeksen steg rundt 68 prosent i Trumps presidentperiode. Indeksen omtales å være en samling av de 500 største amerikanske selskapene, selv om reglene for å komme inn er noe mer kompliserte enn som så.

Selv om børsene har steget mye, har Tesla steget mer.

Elbilprodusentens aksje hadde en oppgang på smått elleville 1.625 prosent i løpet av Trumps fireårige periode. Det er dette som bidrar til den enorme formuesveksten til Elon Musk.

Musks samlede formue er nå anslått til å være på et sted mellom 184 og 201 milliarder dollar, ifølge beregninger gjort av henholdsvis Forbes og Bloomberg.

Familiedynastiet presidenten vender tilbake til

Klimaforskjeller

Selv om Trump på mange måter har bidratt til formuesveksten til Musk, har de ikke alltid vært enig om alt.

Den største forskjellen mellom de to er åpenbart at der Trump trakk USA ut av Parisavtalen, har Musk med sine elbiler forsøkt å skape en grønnere måte å kjøre på.

Dette kom også til overflaten da Musk i september i fjor uttalte at den økonomiske støtten den avgåtte presidenten fikk fra olje- og gassindustrien la begrensninger på hvor stor støtte Trump kunne gi til Tesla.

– Jeg har snakket med presidenten om fornybar energi mange ganger. Han har vært så støttende han kan være overfor elektriske biler, tatt i betraktning den enorme andelen av den republikanske støtten som kommer fra olje og gass, sa Musk i et intervju med New York Times den gang.

De to milliardærene har også hatt flere møter om romfart opp gjennom presidentperioden. Elon Musk er storeier av romfartsselskapet SpaceX som i fjor var ansvarlig for den første kommersielle romferden i historien.

Trump var til stede under den første bemannede oppskytningen av Crew Dragon 2 tilbake i mai i fjor.

Trump og Musk møttes på Kennedy Space Center i Cape Canaveral i mai i fjor.
Kraftig inntektsfall for Trump-dynastiet
Publisert: