Kine­siske nettgi­ganter frykter nye grep fra myndig­hetene

Store kinesiske internettselskaper som Alibaba og Tencent er under press fra myndighetene og aksjekursene faller.

Ma Huateng var med på å grunnlegge Tencent i 1998. Siden har selskapet vært på en eventyrlig reise og blitt en av Kinas aller viktigste selskaper. Han har valgt å holde en lavere profil enn Alibaba-grunnlegger Jack Ma. Men nå er de begge under press fra kinesiske myndigheter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Flere kinesiske internettaksjer faller tungt tirsdag, og nedgangen tiltar i løpet av morgenkvisten.

Tencent–aksjen er ned 4,3 prosent, Alibaba er ned 4,9 prosent og JD.com er ned 6,3 prosent. Også Netease og Baidu faller, henholdsvis 6,2 og 6,4 prosent.

Kina la mandag ut et dokument som skisserer regler som forbyr urettferdig konkurranse i internettsektoren, ifølge CNBC.

Tencent er blant aksjene som har vært under press fra kinesiske myndigheter i det siste. Myndighetene har blant annet vært kritisk til dataspill og hvordan dette påvirker unge kinesere.

I en artikkel som ble publisert det statlige nyhetsbyrået Xinhua ble dataspill blant annet beskrevet som «elektronisk dop» og «åndelig opium», og tiden unge bruker på onlinespill ble problematisert.

Det har ført til dels bratte kursfall og rammet blant annet Tencent-medgrunnlegger Ma Huateng, som ifølge Forbes er Kinas nest rikeste med en estimert formue som tilsvarer 386 milliarder kroner.

Kina har den siste tiden tatt et oppgjør med teknologiselskapene i landet, som må forholde seg til stadig strengere regler og grep fra myndighetene. Signalene har tidligere i år bidratt til å barbere bort flere milliarder i markedsverdi til flere av de kinesiske gigantene.

Oljenedtur på Wall Street etter sjokkerende shopping-tall

Stort sett nedgang

Samtidig er det bredere markedet også stort sett i minus. Slik ser bildet ut på Asia-børsene rundt klokken halv ni norsk tid:

  • Hang Seng i Hongkong ned 1,9 prosent
  • Shanghai Composite ned 2 prosent
  • Kospi i Seoul er ned 1 prosent
  • ASX 200 i Sydney ned 0,9 prosent
  • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,4 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore ned 0,7 prosent

Tirsdag ettermiddag legger USA frem shoppetall, altså detaljhandelstall, for juli, som er ventet å falle etter oppgangen måneden før.

Amerikanske myndigheter åpner etterforskning av Teslas autopilot

Nye rekorder på Wall Street

Wall Street tok seg mandag opp til høyder aldri tidligere sett før, med oppgang på to av de tre toneangivende aksjeindeksene. Både den industritunge Dow Jones og den brede S&P 500 startet dagen med nedgang, før de snudde til en så vidt positiv avslutning mandag kveld. Det ga mandag kveld ny rekordverdi for begge.

Tesla-aksjen falt 4,3 prosent etter nyheten om at amerikanske myndigheter åpner etterforskning av selskapets autopilot.

I forrige uke var det tett mellom rekordene på verdens børser, og både S&P 500 og Dow Jones nådde nye høyder før helgen.

Ellers er oljeprisen uten de store endringene. Ett fat olje handles til 69,32 dollar, etter en nedgang på 0,3 prosent siden midnatt.

Dette er børsens heteste oppkjøpskandidaterDette er børsens heteste oppkjøpskandidater
Publisert: