Ingen har bedt SR-Bank om krisehjelp ennå

Sparebank 1 SR-Bank fikk en kjemperesultat første halvår. Konsernsjefen tror kundene i banken vil takle hardere tider godt, og foreløpig har ingen bedt om hjelp.

Morten Bjerk har trevarefabrikk i Sandnes og merker godt at prisene øker på alt. Men han trenger ikke gå til banken og be om hjelp.
Publisert: Publisert:

Tvert i mot så har banken i 2. kvartal faktisk fått inn renter og avdrag som tidligere var nedskrevet i regnskapet. Det bidro til det gode resultatet.

Banken hadde en overskudd på 1.021 millioner kroner i 2. kvartal, opp fra 959 millioner kroner i samme periode i fjor. Flere utlån, økte renteinntekter og færre nedskrivninger er forklaringen.

Konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank

– Jeg vil nødig sette karakter på oss selv, men å levere en egenkapitalavkastning på 12 prosent er vi jo veldig fornøyd med, sier konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank til Aftenbladet.

Andre kvartal følger de svært gode resultatene tidligere i år, og netto renteinntekter er 2.115 millioner kroner første halvår, noe som er 100 millioner kroner høyere enn i samme periode i 2021. Resultatet før skatt er 1.942 millioner kroner første halvår, mot 1.839 millioner i fjor. (Se fakta)

– Det er mangel på hvitevarer, og det øker kostnadene våre når vi må montere noe foreløpig og gjøre jobben om igjen seinere, sier Morten Bjerk.

– Ja, vi merker det

Strømregningen er på 145.000 kroner hittil i år, mot 55.000 kroner i samme periode i fjor.

– Jo, vi merker det godt, selv om mange andre bruker mye mer strøm enn oss. Men sammen med alle de andre økte kostnadene gjør det at bunnlinjen ikke holder følge med topplinjen!

Det er eier og daglig leder Morten Bjerk i Bjerks Trevarefabrikk i Sandnes som sier dette. Og med topplinje og bunnlinje mener han inntekter og resultatet etter at regningene er betalt.

Trenger ikke hjelp, men..

Trevarefabrikken hans har hatt en veldig fin vekst i inntekter både i fjor og hittil i år. Men når regnskapet gjøres opp, så er overskuddet skuffende.

– Vi klager egentlig ikke. Og vi trenger ikke gå til SR-Bank og be om hjelp. Men økte kostnader på strøm, drivstoff og generell prisstigning spiser opp det som kunne vært et mye bedre resultat.

Resultatet før skatt ble i fjor 2,9 millioner kroner med inntekter på 28 millioner kroner. Det er slett ikke ille for en mindre bedrift med 13 ansatte. Likevel er Bjerk bekymret for utviklingen.

– Hittil i år er inntektene fire millioner kroner høyere enn på samme tid i fjor, men resultatet kommer til å bli det samme fordi kostnadene øker hele tiden, sier han.

Konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer (til høyre) her i samtale med regionsjef Tone Grindland i NHO i mars i år.

Fornøyde kunder

Banksjef Benedicte Schilbred Fasmer sier kundene i banken nå er mer fornøyde enn tidligere, noe som gleder henne spesielt.

– Men er det egentlig en god eller dårlig nyhet når banken din tjener milliarder?

– Det er viktig både for bedrifter og folk flest å ha en solid og lønnsom bank, og at den har lønnsomme arbeidsplasser. Jeg håper det oppfattes som et pluss, sier Schilbred Fasmer.

Ikke press enda

– Alle kostnader stiger og ekspertene spår enda høyere priser og rentenivåer utover høsten og vinteren. Opplever banken noe press fra kunder som trenger hjelp?

– Nei, foreløpig merker vi ingenting. Men vi liker jo å være i forkant, være en partner og følge opp kundene våre i det daglige. Flere av dem er urolige for tiden framover.

– Kan mindre bedrifter og personkunder som nå får det hardt økonomisk få avdragsfrihet på lån eller kriselån?

– Dette blir en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle. Vi går inn i en dialog. Personlig tror jeg at både bedrifter og privatkunder kommer til å takle dette greit.

Er optimistisk

– Men det kan bli en hard økonomisk nedtur?

– Ja, dersom nedturen blir rask og brutal, vil det ramme mange av våre kunder, og banken. Bankens drift speiler jo det som skjer ellers i samfunnet. Men jeg er optimistisk og tror det skal gå bra.

Schilbred Fasmer sier at dårlige økonomiske tider først rammer bedriftene, deretter privatpersoner.

– Men spesielt her i Rogaland er næringslivet svært omstillingsdyktig, så jeg er som sagt ikke bekymret.

Publisert: