Økonomiprofessor: Riktig og nødvendig innstramming i oljepengebruken

Økonomiprofessor Ola Grytten er glad for at regjeringen strammer inn oljepengebruken og sier mange av coronakrisepakkene har vært langt på overtid allerede.

Budsjettlekkasjen fra bistandsbudsjettet, som økes med 3,8 milliarder kroner, er et godt eksempel på poster det vil være vanskelig å endre vesentlig på, ifølge Ola Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole, NHH. Foto: Marit Hommedal / NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Regjeringen kutter i oljepengebruken og foreslår å bruke 84,4 milliarder kroner mindre enn i år, totalt 322,4 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet ved inngangen til året, ned fra 3,6 prosent i år.Han sier tallene i nasjonalbudsjettet tyder på at man mener økonomien på mange måter vil gå ganske bra i 2022.

– Derfor er det også rimelig å stramme inn. En del av disse coronakrisepakkene har vært langt på overtid allerede, sier Grytten.

Han mener budsjettet tyder på at vi er på vei tilbake til normalen etter coronakrisen.

Tirsdag går finansminister Jan Tore Sanner (H) for siste gang opp på Stortingets talerstol for å legge fram Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett. Det danner utgangspunktet for den nye regjeringens arbeid.

Her kan du lese alt om statsbudsjettet 2022.

– Mye ligger fast

– Man er på vei tilbake til normalen, og økonomien er på vei tilbake. Da er det også rett og rimelig at budsjettet er på vei tilbake, sier Grytten.

Med en oljepengebruk på 2,6 prosent får den nye Ap-Sp-regjeringen litt handlingsrom til å øke pengebruken dersom den ønsker det.

– De kan argumentere for å bruke mer med tanke på handlingsregelen. Men de bør ikke bruke mer, understreker Grytten.

Les også

Kutter oljepengebruken etter krisen: Vil bruke 322,4 milliarder i 2022

– Føringer

Budsjettlekkasjen fra bistandsbudsjettet, som økes med 3,8 milliarder kroner, er et godt eksempel på poster det vil være vanskelig å endre vesentlig på, ifølge Grytten. En femdel av pengene skal gå til klimatiltak, og SV, MDG og Rødt vil ikke godta at satsingen forsvinner, mener han.

– Da har den nye regjeringen ikke annet valg enn å vende seg til høyresiden. Og det kan jeg aldri tenke meg at de vil gjøre, ikke i sitt første budsjett. Dessuten vil vel de avtroppende regjeringspartiene også si: Dette er deres problem, sier Grytten, som er professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole.

Tilbake til handlingsregelen

Den nye regjeringen har et visst handlingsrom til å reversere beslutninger den er uenig i, men det er vanskeligere å gjøre noe med totalrammen på budsjettet dersom handlingsregelen skal legges til grunn, istemmer Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank. Etter to ekstraordinære år under pandemien skulle det bare mangle at det kommer en innstramming, mener han.

– Det er ikke behov for en så stimulativ økonomisk politikk i 2022 som i 2021. Spørsmålet er hvor stramt det blir, sier Jullum.

Sanner har selv varslet at målet er å ligge under 3 prosent i oljepengebruken i budsjettforslaget. Nå som coronakrisen er over, er det på tide å gå tilbake til handlingsregelen som rettesnor.

– Men det er jo også en betydelig pengebruk. Oljefondet nærmer seg 12.000 milliarder kroner – så det vil uansett bety ca. 350 milliarder kroner, sier han.

Publisert: