Stor økning i ledige kontorlokaler på Forus

Lavere oljepris, kostnadskutt og omstillinger i næringslivet påvirker behovet for næringseiendommer. Ferske tall som presenteres torsdag viser at 13,1 prosent av kontorlokalene på Forus står ledige.

 • Dag-Henrik Fosse
  Dag-Henrik Fosse
  Økonomijournalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi har neppe sett så høye ledighetstall for kontorbygg på Forus før, sier Jan Inge Røyland til Aftenbladet. Han er leder for Næringseiendom hos Eiendomsmegler 1. I oktober 2014 sto én av ti kvadratmeter kontorlokaler ledige. Økningen det siste halve året er 2,3 prosentpoeng.

Størst vekst: Eldre kontorbygg

Det er særlig for eldre kontoreiendommer på Forus veksten i ledigheten er stor. 60 prosent av kontorledigheten gjelder denne kategorien næringseiendom. Økningen er merkbar for etablerte bedrifter som fristiller kontorareal. I nyere bygg er ledigheten i underkant av 30 prosent.

<b>Ledig på Forus:</b> Forusbeen 35. Telenor har vært leietaker i bygget som er 21.424 kvadratmeter. Eier er Norwegian Property. I forgrunnen Jan Inge Røyland.

71.000 kvadratmeter av de ledige kontorlokalene ligger øst for motorveien. Det er her størstedelen av den eldre bygningsmassen med ledige kontorlokaler ligger.

Mer effektiv utnyttelse

Lavere økonomisk aktivitet og nedbemanninger har redusert behovet. Mange bedrifter har lavere aktivitet, og færre ansatte nå enn for kort tid siden fører til frigjøring av lokaler, men også fordi organiseringen av de ansattes arbeidsplasser fører til mer effektiv utnyttelse når folk sitter tettere.

Vi må tilbake til 2009 for å finne høye tall for ledige kontorlokaler på Forus. Den gangen var ledigheten opp mot 10 prosent. Nå er tallene 30 prosent høyere.

Økningen for næringseiendom i hele Stavanger-regionen har økt med 15 prosent fra 2014, og det er ledigheten innenfor kontorlokaler som har økt mest.

120.000 kvadratmeter ledige

De fem siste årene har Forus fått en tilvekst på 200.000 kvadratmeter nye kontorlokaler. I dag står i underkant av 120.000 kvadratmeter av det totale kontorarealet på over 900.000 kvadratmeter ledig.

Jan Inge Røyland understreker at mye av kontorlokalebruken på Forus er knyttet til olje— og gassvirksomheten.- Er du konjunkturavhengig går det fort opp og fort ned, sier han.

Bakteppet nå er kraftig fall i oljeprisen og lavere aktivitet i mange av bedriftene som driver i oljerelatert virksomhet. Røyland tror at ledigheten for kontorlokaler vil øke ytterligere fremover, men flate ut neste år for så å øke igjen i 2017.

4 prosent ledige i 2012

Det er ikke mer en et par-tre år siden at bare 4 prosent av kontorlokalene på Forus sto ledige. I 2012 var aktiviteten stor, og antall kvadratmeter med ledige lokaler rekordlav. Men de siste årene har etterspørselen etter lokaler gradvis blitt mindre, og tallet på ledige lokaler steget kraftig.

I Stavanger randsone er det særlig økning i ledige kontorlokaler for Hinna Park som bidrar til ledighetsveksten.

Mye ledig i Bergen og Oslo

Men det er ikke bare på Forus mye står ledig. Også andre områder i landet med stor eksponering mot olje og gassnæringen har høye tall for kontorledighet. Både områdene Lysaker-Fornebu i Oslo-området og Flesland-Kokstad i Bergen, har prosentvis like høye og noen høyere ledighetstall for kontorlokaler som Forus.

— I Oslo-Fornebu-området ligger ledighetstallene for kontorlokaler på 12-13 prosent, mens tilsvarende tall for Bergensområdet ved Flesland og Kokstad er 14 prosent, viser fersk statistikk fra DNB, Akershus Eiendom og Union.

Flere kvadratmeter til leie, fører også til press på leieprisene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Forsker Gunnveig Grødeland: – Omikron kan være veien ut av pandemien

 2. Strammer inn tirsdag: – Det blir tiltak vi vil merke i hverdagen vår

 3. Viking klar for Europa: 30 millioner ligger i potten

 4. 14.000 lys skaper hjemmelaget julestemning i Sandnes

 5. Bør uvaksinerte nektes hjelp om de blir syke?

 6. Regjeringen framskynder tredje dose for alle over 45