Én av tre tør ikke si fra om kritikkverdige forhold

Halvparten av de spurte opplever norsk arbeidsliv som autoritært, og over 30 prosent av norske mellomledere tier om kritikkverdige forhold, viser fersk undersøkelse.

Publisert: Publisert:
  • Dag-Henrik Fosse
    Økonomijournalist

— Bedrifter belønner lydighet, advarer Tor Hæhre i Lederne og NITO-president Trond Markussen. De påpeker at dette går ut over viljen til å si fra når noe er galt. Kritikkverdige forhold blir ikke tatt opp, viser ferske tall fra Norsk Ledelsesbarometer.

Nesten halvparten av de spurte mener at norsk arbeidsliv er i ferd med å bli mer autoritært. Bedriftene kartlegger og overvåker, og har strenge kontrollsystemer som blant annet fører til at 30 prosent, ifølge undersøkelsen, ikke tør å si fra om kritikkverdige, herunder sikkerhetskritiske forhold.

— Tendensene vi ser i store deler av det norske arbeidslivet, både i offentlig og privat sektor, begynner å minne om det orwellianske overvåkningssamfunnet.

Du skal være ukritisk lydig mot virksomheten, det vil si tankene og ideene som kommer fra toppledelse og styre. Er du ikke det får det konsekvenser for din karakter på ulike områder som er definert av ledelsen. Det får igjen konsekvenser for lønn og karriere, sier nestleder av organisasjonen Lederne, Tor Hæhre.

Han mener dette truer hele den norske samfunnsmodellen, med høy grad av tillit mellom de ulike samfunnsleddene.

Publisert: