Bitcoin-kursen snuser på rekord: Økokrim advarer mot bedrageri-bølge

Økokrim anslår at nordmenn sender rundt 50 millioner kroner i året til krypto-bedragere.

Konstituert førstestatsadvokat Inge Svae-Grotli
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Mange som hører om høy avkastning på kryptovaluta vil tenke at dette er noe de vil ta del i. Vi ser også at når det kommer nye investeringsprodukter på markedet vil bedragere stå klar til å utnytte uerfarne investorer, sier konstituert førstestatsadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim.

Svae-Grotli og hans kolleger har sett at kryptovalutaer som bitcoin den siste tiden har skutt fart, og er urolige for en ny bølge av bedragerier.

Mandag ettermiddag handles en «mynt» i bitcoin for godt over 18.400 dollar, og er dermed opp over 160 prosent siden årsskiftet. Valutaen er nå noen myntkast unna toppnoteringen fra 2017 på 19.783 dollar, tilsvarende 178.000 kroner i dag.

Det får Økokrim til å heise et rødt flagg. Politiets særorgan ønsker nå å advare mot investeringsbedragerier.

– Vi håper jo at ved å advare om dette, så kan det blir færre bedragerier enn om vi ikke gjorde det. Dette så vi et mønster av i forrige runde, sier Svae-Grotli til E24.

Les også

DNB advarer: Oppdager flere som hvitvasker penger for fiktive selskaper

50 millioner i året

Økokrim anslår, basert på data fra åpne blokkjeder, at nordmenn årlig sender cirka 50 millioner kroner til ulike investeringsbedragerier knyttet til kryptovaluta, og trusselen øker i takt med verdistigningen.

«Økokrim ser at nordmenns overføringer til utenlandske vekslingstjenester har økt kraftig de siste ukene, og frykter at også den nye verdiøkningen på kryptovaluta kan bli utnyttet av bedragere», skriver de i en pressemelding.

– I etterkant av en tilsvarende verdiøkning i 2017 ble en god del nordmenn utsatt for investeringsbedragerier. Vi har ennå ikke sett noen økning i anmeldelser i forbindelse med dagens verdiøkning på kryptovaluta, men ønsker å være i forkant denne gangen og advare nordmenn mot å bli bedratt, sier Svae-Grotli.

Økokrim har derfor utarbeidet en liste med 10 råd til dem som vil investere i kryptovaluta, som du kan se under.

Erfaringer fra 2017

Svae-Grotli og Økokrim peker på at noen av sakene fra 2017 gjaldt investeringer i helt nye kryptovalutaer eller «tokens» der bedragerne i realiteten hadde full kontroll på all veksling mellom vanlige penger og sitt produkt.

Mange av disse sakene gjaldt såkalte Initial Coin Offerings (ICO-er) der bakmennene plutselig forsvant med den innskutte kapitalen.

Slike kryptovalutaemisjoner, altså ICO-er, er en måte å finansiere nye kryptovalutaer i håp om at disse skal bli populære.

I 2018 publiserte analysefirmaet Satis Group en rapport som hevdet at så mange som 81 prosent av disse emisjonene er forsøk på bedrageri.

Samtidig fant man at av de 19 prosentene som ikke var lureri, mislyktes i snitt 11 prosent.

«Staking»

Nå frykter altså Økokrim å se lignende tall igjen. Men det er ikke bare ICO-er man må passe opp for:

– En ny metode vi har sett er såkalt «staking». Der prøver man å gjøre kryptovaluta til noe kjent, ved at man kan sette det i banken og får renter på det. Det kan som alle andre typer instrumenter eller valutaer ha en verdi og være seriøst, men vi er redde for at det kan være useriøse aktører som tilbyr urealistisk høy avkastning.

– Her legger hele metoden opp til at man skal fryse verdiene eller vente lenge med å ta dem ut igjen. Derfor vil det ta lang tid før man oppdager det, sier han.

I en del andre saker fra 2017 var det snakk om fiktive vekslingstjenester for kryptovaluta. Her blir de fornærmede lurt til å tro at de har kjøpt kryptovaluta, mens de i realiteten bare så et fiktivt tall på en nettside.

Erfaringen fra 2017 viser at en del av de fornærmede ikke oppdaget at de var bedratt før de prøvde å ta ut penger. Dermed kunne det ta lang tid før en del av sakene ble anmeldt.

I en del tilfeller ble også deler av beløpene til og med utbetalt, ifølge Økokrim trolig for å kunne holde bedrageriet gående over lengre tid.

– Det er ingenting som tyder på at ikke dette er en trussel som vil kunne vedvare, med at det nå er en forsiktig optimisme flere steder. Vi tror, på bakgrunn at kursene er på vei opp og at det nå er mer attraktivt, at det er mange som vil tilby ulike typer produkter som folk er oppmerksomme på nå. Derfor vil vi minne om at kryptovaluta er et område man må kunne en del om før man går inn i det, sier Svae-Grotli.

Publisert: