1000 boliger på bossplass

Den gamle, nedlagte bossfyllingen på Varatun, et par steinkast fra kjøpesenteret Kvadrat, kan få nær 1000 attraktive, bynære boliger.

Publisert: Publisert:

Prosjektleder Mona Stangborli og daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap har store planer for den nedlagte bossfyllingen på Varatun. Området kan få flere tusen innbyggere om noen år. Foto: Pål Christensen

  • Dag-Henrik Fosse
    Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er riktig nok noen år frem før de første eierne kan flytte inn i flunkende nye boliger i denne delen av Stangeland bydel i Sandnes. Byggestart blir tidligst i 2020.

Omregulerer friområde

Varatunparken utbygging.pdf

— Vi legger til rette for 926 boliger, offentlige bygg og et stort grøntområde, sier daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap til Aftenbladet. Han sier ikke noe om hvilke boligtyper, størrelse og fordeling det legges opp til. Dette vil avklares seinere.I dag er området regulert til friområde, men arealet er stort sett lite tilgjengelig på grunn av tett vegetasjon. Området har et potensial opp mot 1000 boliger hvis større deler av arealet disponeres til bolig.

Både nytt fotballstadion, svømmehall og park har tidligere vært blant forslagene for etterbruk av området der den gamle søppelfyllingen ligger. Den ble nedlagt i 1990.

Arkitektkonkurranse

Nå kan Varatunparken bli et nytt gigantisk utbyggingsområde. En stor andel, kanskje så mye som halvparten av boligene, vil inngå i kommunens strategi om å tilby rimelige tomter og Husbankfinansierte boliger.

LES OGSÅ:

Les også

Sandnes best av byane i bustadspolitikken

I disse dager inviterer Norske arkitekters landsforbund, som tomteselskapet samarbeider med, til en plan— og designkonkurranse for området.

— De arkitektfirmaene som ønsker å være med må prekvalifisere seg. Og de som plukkes ut til å bli med, deltar så i konkurransen, der fristen for å levere bidrag er 20. desember, sier prosjektleder Mona Stangborli. - Vinneren vil bli offentliggjort 4. mars 2016, sier hun.

- Vårt største utviklingsområde

Mellom 160 og 170 tusen kvadratmeter ligger i dag ubenyttet på Varatun. Nå starter utviklingen av området som kan nå få nytt liv gjennom storstilet boligbygging, offentlige bygg og nye parkdrag. Foto: Pål Christensen

— Det er første gang vi har arkitektkonkurranse for et slikt prosjekt. Varatunparken er navnet på området og vårt største utviklingsområde noen sinne, sier Torgeir Ravndal.I dag bor det rundt regnet 7000 innbyggere i Stangeland bydel. Når dette området er ferdig utbygd vil Varatunparken kunne huse like mange innbyggere som det bor i hele Hjelmeland eller i Bjerkreim kommune.

Bydelsutvalget har tidligere gitt uttrykk for at dette er en ypperlig sjanse til å revitalisere en tomt som ligger der til ingen nytte. - Her kan vi skape en helt ny bydel som vil være et kjempeflott signal til de som bor her, sa lederen for Stangelands bydelsutvalg i fjor høst.

Utbygging over 10 år

Med dagens priser vil 926 boliger, med eksempelvis en snittpris på rundt 4,3 millioner kroner, gi en total omsetning på 4 milliarder kroner. Er snittprisen en halv million kroner lavere, vil salgsinntektene ligge i størrelsesorden 3,5 milliarder kroner.

Prosjektleder Mona Stangborli og daglig leder Torgeir Ravndal i Sandnes Tomteselskap har store planer for den nedlagte bossfyllingen på Varatun. Her står de ved inngangen til området som kan få flere tusen innbyggere om noen år. Foto: Pål Christensen

— Området vil bli gradvis utbygd over en tiårsperiode, sier daglige leder i tomteselskapet. LES OGSÅ:

Les også

Tettere samarbeid med Husbanken skal gi rimeligere boliger

Tverrfaglige team

Formålet med konkurransen er å få utarbeidet forslag til hvordan den nedlagte bossfyllingen på 160 dekar kan utvikles til et fremtidsrettet og attraktivt boområde, kombinert med idretts— og offentlige formål, og der det tas høyde for at cirka 34 dekar skal være et sammenhengende grøntdrag for bydelen fra Håholen til Stadionparken. 80 dekar skal fortsatt være friområde. I den offentlige delen kan både barnehager og skole være aktuell.

I konkurransevikårene for arkitektkonkurransen fremgår det at søkerne som vil være med oppfordres til å sette sammen tverrfaglige team der kompetanse som landskapsarkitekt, arkitekt inngår, samt reguleringskompetanse og nødvendig rådgivende ingeniørkompetanse.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. - Folk vil få sjokk

  2. Person døde i ATV-ulykke ved Lysefjorden

  3. Her jubler Dagmar (50) etter «livsfarlig» bragd: Dette har ingen nordmenn gjort før henne

  4. Solskjærs United snublet: – Skuffende

  5. Hele laget satt i karantene: Toppklubben må stille med juniorlaget

  6. Amerikansk TV-stjerne funnet druknet