Smedvig gir universitetet leilighetshotell til 100 millioner

Storslått gave fra Smedvig-familien i anledning selskapets 100-årsjubileum: Norges første campushotell.

Publisert: Publisert:

Hotellet får navnet Ydalir. Ydalir var hjemstedet til den norrøne jakt- og vinterguden Ull, som man antar at navnet Ullandhaug stammer fra. (Illustrasjon: Lund & Slaatto)

Leilighetshotellet skal ligge på Ullandhaug slik at UiS kan innkvartere sine gjesteforelesere, gjesteforskere og andre besøkende fra inn— og utland. Rommene kan også leies ut til andre ved ledig kapasitet. Og også et vesentlig poeng: Overskuddet fra driften uavkortet skal gå til å styrke kunnskaps- og utdanningsmiljøet ved UiS, for eksempel ved å finansiere forskning og nye professorater.

UiS-rektor Marit Boyesen og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø var fornøyd med gaven fra Anna Margrethe Smedvig og Julia Smedvig Hagland. Foto: Smedvig

— Ved våre besøk til utenlandske universiteter har vi sett campushoteller vi skulle ønske vi hadde. Så langt har det vært en fjern drøm, men nå blir Norges første campushotell en realitet i Stavanger, sa rektor Marit Boyesen, da hun sammen med ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø tok imot gaven torsdag kveld.Driften av campushotellet er ment å tilføre UiS et årlig utbytte på flere millioner kroner. Utbyttet skal uavkortet gå til å styrke kompetansemiljøet ved UiS, for eksempel ved å finansiere forskning og nye professorater.

— Hvor viktig er dette?

— Dette er en overveldende gave og noe vi har drømt om i lang tid. Ikke minst kommer dette til å styrke det internasjonale forskningssamarbeidet vårt. Nå har vi muligheter til å huse gjester over litt lengre tid, tre måneder, seks måneder, og det endatil inne på selve campusområdet. Det er fantastisk, sier Boyesen til Aftenbladet.

Formålsparagraf

"Smedvig ønsker å prioritere gaver og sponsormidler spesielt rettet mot barn og unge. Det er en målsetning at midlene direkte eller indirekte skal kunne stimulere til både økt utdannelse og kunnskapsnivå for å kunne være til glede for regionen i et langsiktig perspektiv."

Med formuleringer som dette i sin formålsparagraf for tildeling av gaver og sponsormidler syntes nok det jubilerende selskapet at det fant et egnet formål når det først bestemte seg for å gi noe som riktig monnet.

Les også:

Les også

Smedvig representerer 100 år med seire og nederlag, men aller mest historien om tre menn som aldri gav opp

— Vi ønsker å gi noe tilbake til byen og regionen hvor Smedvig har hatt hovedkontor i 100 år, sier administrerende direktør Odd Torland i Smedvig i en pressemelding.

Han trekker fram Universitetet i Stavanger som en viktig flaggbærer i arbeidet med å drive kunnskapsutviklingen videre i regionen.

— Gaven skal gi varig verdi og varig avkastning til UiS. Det passer godt med vår langsiktige tenkning og hvordan vi forvalter verdier for framtidige generasjoner, heter det i meldingen.

100 millioner kroner

Leilighetshotellet etableres som en stiftelse med tydelig definerte formål og vedtekter. Styret skal bestå av representanter fra UiS og Smedvig. Rammen for investeringen er satt til 100 millioner kroner og dekker kostnader til et ferdig leilighetshotell.

Bygget etableres som et energieffektivt bygg med lave driftskostnader. Materialvalgene vil gjøres med hensyn til bestandighet og prinsippet om at bygget skal «eldes med verdighet». Arkitektkontoret Lund & Slaatto har tegnet leilighetshotellet, som foruten 37 rom også skal inneholde egnede fasiliteter for å avholde disputaser.

Ydalir

Hotellet skal hete Ydalir. Ydalir var hjemstedet til den norrøne jakt- og vinterguden Ull, som man antar navnet Ullandhaug stammer fra.

Leilighetshotellet skal ligge sentralt på campus, som strekker seg over hele 1300 dekar fra rideskolen i sør til toppen av Ullandhaug.

Byggingen av leilighetshotellet kan starte høsten 2016. Hvis alt går etter planen, kan campushotellet stå klart til semesterstart 2017.

Publisert: