Thon Hotel Sandven stenger etter besøk av coronarammet buss

Ni ansatte er satt i karantene, og tre av disse har testet positivt etter at den coronarammede bussen fra Rogaland var innom hotellet.

STENGT: Thon Sandven Hotel i Norheimsund.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det er iverksatt smittesporing og karantene på Thon Hotel Sandven i Norheimsund og hotellet samarbeider med lokale helsemyndigheter.

Hotellet vil holde stengt frem til 1. oktober. Samtidig stenger Kvam videregående skole i en uke, opplyser Kvam herad på sine nettsider.

– Det er en ekstremt liten sannsynlighet at smitten kommer fra noe annet sted enn denne bussen, sier kommuneoverlege i Kvam herad, Dag Erlend Skjelbreid i en pressemelding.

Tirsdag kveld ble det kjent at en rekke passasjerer på en buss fra Rogaland hadde blitt smittet av coronaviruset. Bussen hadde vært på reise gjennom Sør-Norge før smitten ble oppdaget.

Totalt er 33 av de 37 busspassasjerene bekreftet smittet.

Busselskap etter smitteutbrudd: – Vi har ikke sovet mye i natt

– Ble satt i karantene umiddelbart

Reisefølget på bussen bodde på hotellet fra søndag til mandag. Ved nitiden mandag morgen forlot bussen hotellet.

Hotelldirektør Arnstein Birkeland sier til E24 at smittesituasjonen ble oppdaget tirsdag kveld.

– Vi fikk melding tirsdag kveld, og alle ble da satt i karantene umiddelbart, sier Birkeland.

Ni medarbeidere som jobbet i den aktuelle tidsperioden ble satt i karantene og har testet seg. Tre av disse prøvesvarene har kommet tilbake positive. Disse ivaretas av bedriftshelsetjenesten, opplyser hotellet.

En av de ansatte som har blitt smittet er elev ved en videregående skole, som nå har sendt alle sine elever hjem, skrev Bergens Tidende tidligere torsdag.

Flytter besøkende til andre hotell

Det bodde ti andre gjester ved hotellet i samme periode som reisefølget i bussen. Disse er blitt kontaktet, ifølge hotellet.

I tillegg har et kjent antall gjester vært innom hotellet siden da, opplyser Birkeland, som ikke ønsker å tallfeste antallet gjester.

– De kommer til å bli informert. Vi kan ikke si hvor mange det er, men vi vet antallet.

Birkeland opplyser videre at de nå jobber med å flytte planlagte besøk over til andre hotell.

Virke åpner for nye smittevernsregler på buss etter smitteutbrudd

Busselskap fikk ros av kommunelege

Det var busselskapet Ingvars reiser, som drives av ekteparet Silje og Ingvar Landa som arrangerte bussturen. Til VG fortalte ekteparet onsdag at utbruddet har gått sterkt inn på dem.

– Jeg har det ikke bra. Det er en påkjenning, sa Silje Landa.

– Jeg vet ikke om vi kunne gjort noe annerledes, utover å kanskje la være å reise. Vi er veldig lei oss, fortsatte hun.

Kommuneoverlege i Sandnes Hans Petter Torvik understreket samtidig til avisen at busselskapet har forholdt seg til bransjestandarden som Virke har laget, og gjort alt de kunne.

– De har vært nøye med å følge dette – ikke minst etter de fikk beskjed om at en som hadde vært om bord ble bekreftet smittet, sa Torvik til VG onsdag.

Astrid Bergmål, direktør for Virke reiseliv, åpnet til E24 onsdag for at det kan bli aktuelt å gjennomføre endringer i smittevernveilederen som lages i samråd med Folkehelseinstituttet.

– Det er utrolig trist det som har skjedd med pensjonistene som ble smittet, og det er da naturlig for oss å se nærmere på behovet for endringer i smittevernveiledningen på buss i samarbeid med FHI, sier hun.

– Det er viktig for oss at folk skal kunne reise på en trygg og god måte, med veiledning fra FHI og Virke, fortsatte Bergmål.

Publisert: