- Ingen skal betale skolepenger

StOr-leder Eirik Faret Sakariassen er uenig med Frp-politiker Atle Simonsens uttalelse om at utlendinger bør betale skolepenger i Norge.

Publisert: Publisert:

Eirik Faret Sakariassen

Denne artikkelen er over syv år gammel

- Dette handler om prinsippet om at alle skal ha lik rett til utdanning. Studiebevegelsen både nasjonalt og lokalt, setter pris på at regjeringen står fast på gratisprinsippet når det kommer til utdanning, sier Sakariassen i studentorganisasjonen StOr.

Han mener utspillet er første ledd i å snikinnføre skolepenger for alle studenter i Norge.

— Det vi har sett fra den samme debatten i Danmark, hvor den danske studieorganisasjonen gikk inn for skolepenger for utenlandske studenter, er at man nå vurderer om alle skal måtte betale, sier han.

- Ikke riktig å lage skille

Norske studenter må i mange tilfeller betale for skolepenger i utlandet.

- Er det da riktig at staten skal betale for studenter fra andre land som kommer hit?

— Det er vårt ansvar å sørge for at gratisprinsippet gjelder alle, sier Sakariassen, som mener det ikke er riktig å sette et skille mellom norske og utenlandske studenter.

Les også

Frp vil innføre skolepenger for utenlandske studenter

Simonsen uttalte at det ikke finnes noen garanti for at utenlandske studenter blir i Norge og arbeider og betaler skatt etter endte studier, og mener de derfor bør betale litt av det studieplassen koster. Sakariassen ser ikke på dette som en trussel. — Vi trenger arbeidskraft fra utlandet. Norge har veldig lav arbeidsledighet, og et stort behov for flere som jobber. Vi tror at mange som kommer for å studere, ser at Norge er et godt lang å bo og jobbe i, sier han.

- Pliktoppfyllende

Han mener det sjelden er et økonomisk løft for en utenlandsk student å komme til Norge for å studere, noe han mener tyder på at det ikke er lurt å innføre skolepenger.

— Det er ikke billig å studere i Norge, for eksempel er det dyrt å bo, sier StOr-lederen

Hvis utenlandske studenter hadde måttet betale for en norsk studieplass, tror Simonsen vi kanskje ville få enda bedre studenter hit. Det er Sakariassen uenig i.

— De som kommer hit, er veldig gode og vi ser at de i stor grad blir resursser, de er pliktoppfyllende og studerer godt, sier Sakariassen.

Publisert: