Nye Boeing-dokumenter forteller om 737 MAX-feil

Flyprodusenten Boeing leverte nye, inkriminerende dokumenter til amerikanske luftfartsmyndigheter og en komité i Kongressen bare timer etter topplederbyttet.

Publisert: Publisert:

Et Boeing 737 Max-fly som bygges for Norwegian, på vei ut på rullebanen for en testflygning 11. desember ved flyplassen i Renton i Washington i USA. Nye dokumenter fra Boeing viser at selskapets ansatte har meldt om problemer ved flytypen 737 Max. Foto: Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix

  • NTB

Nye dokumenter fra flyprodusenten forteller om feil ved styringssystemene til flytypen 737 MAX. Foto: Arkivfoto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix

Dokumentene viser et urovekkende bilde av Boeings ansvar for sikkerhetsproblemene på 737 MAX-flyene, fortalte en ansatt ved Kongressen til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Mandag fikk Boeings toppsjef sparken, og dokumentene ble overlevert til ansatte ved Kongressen i USA, som etterforsker problemene ved flytypen, sent mandag. Da var allerede mange tjenestemenn reist på juleferie.

Flere hundre MAX-fly hos flyselskaper verden over ble satt på bakken etter at et fly tilhørende Ethiopian Airlines styrtet i mars. I fjor høst styrtet samme type fly i Indonesia. Til sammen 346 mennesker omkom i de to ulykkene.

Pilot meldte om feil

I en meldingsutveksling som vises i dokumentene, beskriver en Boeing-pilot et problem i en simulator som gjelder styringssystemet MCAS, som er knyttet til begge ulykkene.

– Det tegner et veldig urovekkende bilde av bekymringer uttrykt av ansatte om selskapets sikkerhetskultur, og tiltakene gjort av andre ansatte for å sikre at Boeings produksjon ikke ble forsinket av myndighetene eller andre, står det i eposten til den ansatte i Kongressen.

Flyprodusenten blir gransket for avgjørelsen om å fortsette å fly 737 MAX-flyene etter den første ulykken, for å ha ignorert advarsler fra ansatte og for å ha ofret sikkerheten i kampen om å utvikle et fly som kunne konkurrere med den europeiske flyprodusenten Airbus.

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) har blitt kritisert for å ha et for avslappet og vennlig forhold til selskapet det skal kontrollere. FAA har erkjent at det mottok det som ser ut til å være de samme dokumentene mandag ettermiddag.

Det skjedde bare timer etter at Boeings toppsjef Dennis Muilenburg måtte gå av fordi han ikke har greid å få flygiganten ut av krisen.

Boeing lover åpenhet

Boeing opplyser at selskapet kontaktet FAA and Kongressen som «en del av vår forpliktelse til åpenhet», opplyser en talsmann i en epost.

– Som med tidligere dokumenter referert av komiteen, gjenspeiler ikke tonen og innholdet i denne kommunikasjonen hva selskapet er og trenger å være, heter det videre i eposten fra Boeing.

Talspersonen understreker videre at Boeing de siste ni månedene har skjerpet sikkerhetsrutinene og bedret kulturen i organisasjonen. Det viser til perioden etter den siste av de to flyulykkene.

Den siste utviklingen gjør det klart at flygiganten kommer til å bli stilt til veggs også i 2020 for avgjørelsene som førte til ulykkene. Boeing forsøker samtidig å få godkjenning for at flytypen kan tas i bruk igjen.

David Calhoun er den nye toppsjefen som skal opprette Boeings skadeskutte omdømme.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette er situasjonen i Stavanger nå - men skolen styrkes med 40 millioner

  2. Denne kreftforma er spesielt utbreidd blant menn i Rogaland. Dette kan vere forklaringa

  3. Silje rydder bare et kvarter hver dag. Likevel er det strøkent. Her er hennes beste tips

  4. Nytt smittetilfelle i Sola

  5. Nakstad: – Må gjøre endringer for å få kontroll på pandemien

  6. – Hvis jeg ikke engasjerer meg nå, og naustet på Sør-Bokn blir revet, kommer det til å irritere meg resten av livet

  1. Boeing 737
  2. Flyulykker
  3. Fly