Kristin Færøvik går av som norgessjef i Lundin

– De neste månedene skal jeg gå mye på ski og spille tennis, sier oljetoppen. Hun trekker fram Edvard Grieg og Johan Sverdrup som de store høydepunktene i Lundin-karrieren.

Kristin Færøvik på besøk på Rosenberg verft i 2019. Hun var toppsjef for Stavanger-verftet fra 2010 til 2015.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Kristin Færøvik og styret i Lundin Energy Norway har blitt enige om at hun skal gå av som administrerende direktør, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Hun slutter 31. desember.

– Jeg har hatt sju fantastiske år i Lundin, der vi har oppnådd mye og bygget et godt lag. Det er en tid for alt, og sju år er en god stund i denne typen stilling, sier Færøvik til Aftenbladet/E24.

– Hvem tok initiativet til din avgang?

– Jeg har hatt en god dialog med styret, sier Færøvik.

– Var dette noe du ønsket selv i utgangspunktet?

– Som sagt har jeg hatt god dialog med styret.

– Når startet prosessen?

– Det sier seg selv at den ikke begynte i går, men jeg har ingen kommentar til hvor lenge vi har snakket sammen, sier Færøvik.

Kan fortsette i oljebransjen

Hun legger ikke skjul på at det blir litt spesielt å slutte i Lundin.

– Det er alltid rart å forlate en arbeidsplass. Jeg har blitt veldig glad i mange mennesker her. Men jeg har et brennende engasjement for denne næringen, og kommer ikke til å klippe alle bånd til oljebransjen, legger hun til.

Selv om hun dermed antyder at det kan bli oljebransjen også framover, vil imidlertid ikke Færøvik gå i detaljer om framtiden. Hun utelukker verken en ny toppjobb eller andre stillinger.

– Jeg holder alle dører åpne.

Først skal hun imidlertid ha en lang friperiode.

– De neste månedene skal jeg gå mye på ski og spille tennis. Så skal jeg få med meg Birkebeiner-løpet som ble utsatt på grunn av korona. Det skal jeg gjøre sammen med kolleger fra Lundin, sier Færvik.

Grieg og Sverdrup på topp

Hun trekker fram Edvard Grieg-feltet som et av de store høydepunktene i Lundin.

– Oppstarten og årene med drift der har vært et sant eventyr. Måten feltet blir drevet på, kostnadsdisiplinen og hvordan undergrunnen forvaltes – det er jeg veldig fornøyd med, sier Færøvik, som også trekker fram gigantfeltet Johan Sverdrup, som startet produksjonen i november 2019.

– Det har vært kjempegøy å være med på Sverdrup-reisen. Det feltet har jo en spesiell plass i selskapets historie, sier Færøvik, med henvisning til at det var Lundin som i 2010 gjorde funnet som ble Johan Sverdrup-feltet.

I høst ble det kjent at svenske påtalemyndigheter har tatt ut tiltale mot tidligere Lundin-topper i Sverige for medvirkning til menneskerettighetsbrudd i Sudan sent på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet. Færøvik understreker at den saken ikke har vært på hennes bord.

– Jeg har overhodet ingenting med den å gjøre. Dette skjedde før Lundin var etablert i Norge, sier hun.

Sterk vekst

Lundin Energy er et svensk selskap, som er notert på børsen i Stockholm, og lederbyttet skjer i det norske datterselskapet. Det er ingen store endringer i aksjekursen etter nyheten.

− Jeg vil gjerne takke Kristin for sju års engasjement og arbeidsinnsats, sier konsernsjef Nick Walker i Lundin Energy i en uttalelse.

– Lundin Energy Norway har hatt jevn og sterk vekst under hennes ledelse, fra produksjon av i overkant av 20.000 fat olje per dag til rundt 190.000 fat olje per dag i 2021, fortsetter han.

Morten Grini er pekt ut som Færøviks etterfølger, med virkning fra 1. januar. Han har tidligere jobbet for ExxonMobil i Norge. Han ble ansatt i Lundin Energy Norway i 2017 og har siden vært medlem av ledergruppen.

Publisert: