12.000 nordmenn i Spania risikerer karantene

Minst 12.000 nordmenn befinner seg i Spania. Nå advarer Helsedirektoratet om at de sannsynligvis må i karantene når de kommer hjem.

Politiet passer på at ikke flere personer bruker stranden i Barcelona. Til tross for at antallet tilfeller av korona i Nord-Spania øker, er det mange som ikke forholder seg til smittebegrensningstiltakene.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 457 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Vi bruker selskapet Everbridge som gjennom avtaler med teleselskapene registrer hvor mange norske sim-kort som er bruk i Spania. Per i dag, 21. juli 2020, er dette snakk om rundt 12.000 stykk, opplyser Helsedirektoratet til TV 2.

Ifølge Helsedirektoratet har de ingen «informasjon om disse SIM-kortene utover dette, verken hvor de befinner seg i Spania, hvem som eier SIM-kortene er eller når de kom til landet».

Fra grønt til rødt

Nå har nordmenn i Spania mottatt en tekstmelding fra Helsedirektoratet. Der advares de om at Spania trolig blir et «rødt» land fredag.

– Med dagens smittesituasjon er det sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil får karanteneplikt fra og med fredag denne uken, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Regjeringen vil i slutten av denne uka avgjøre om Spanias status endres fra grønn til rød, noe som vil innebære gjeninnføring av karantenekravet ved innreise til Norge.

– Det er landenes status ved innreisetidspunktet til Norge som er avgjørende for om du får ti dagers karantene, sier Nakstad.

Økt smitte i Catalonia

Reisende fra Spania som ankommer Norge den dagen Spania har rød status, vil dermed bli pålagt ti dagers karantene, selv om statusen til Spania skulle endres til grønn i karanteneperioden.

Reisende fra Spania som ankommer Norge mens Spania har grønn status, blir ikke pålagt karantene, uansett om Spanias status skulle bli rød i dagene etter innreise.

Hvis dette skulle skje, oppfordrer Helsedirektoratet likevel at man følger med på mulige koronasymptomer og tester seg hvis man får luftveissymptomer eller feber.

Spredningen av koronaviruset har særlig tiltatt i de nordlige regionene Aragón og Catalonia. I resten av Spania er smittetallene lave. Karantenekravene vil likevel gjelde uansett hvor i Spania man har oppholdt seg.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Koronaen på fram­marsj i Russland: Ny døds­rekord

 2. Åpner for at uvaksinert helsepersonell kan omplasseres

 3. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 4. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 5. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 6. Nakstad med hard skyts mot FHI i ny bok

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Spania
 4. Helsedirektoratet