- Elever kan danse seg inn på ingeniørstudier

Den nye rektoren på Vågen videregående skole tror hennes elever overgår andre i utholdenhet, selvdisiplin, samarbeidsevner og kreativitet.

Berit Jelsa føler seg omgitt av ja-mennesker. På jobben har kolleger til og med sagt ja til å sykle Nordsjørittet for henne.

  • Tove M.e. Bjørnå
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Bente Jelsa inviterer gjerne Ståle Kyllingstad på besøk etter at han uttalte at studier som musikk, dans og drama er lureri.

— Han må bare komme, så skal vi vise hvilke kvaliteter vi har å by på, sier rektoren og ler.

Les også

Kyllingstad vil ha flere på fagskole

I tillegg til å spille, danse, kommunisere og formgi, kan studentene ta realfag, F1, R1, R2 ved Vågen videregående skole.

— Her kan elevene danse seg inn på ingeniørstudiers, sier hun og understreker at elvene på Vågen utvikler egenskaper som bør være svært attraktive for næringslivet, sier Jelsa.

Hun tror det er fullt mulig å ha to tanker i hodet på en gang: Elevene kan bli en økonomisk ressurs der de utdannes til å fylle behov i markedet, samtidig kan de få en allmenndanning som bidrar til å utvikle flere sider og kvaliteter av seg selv

— På den måten blir de gangs mennesker, sier hun.

Lattermild og tydelig

Latteren sitter løst og det er en mild ryfylkeklang i målet. Hun har vokst opp i Gudbrandsdalen og på Karmøy, mens barndommens sommerminner er fra farens hjemplass på Jelsa.

Les også

- Uten kunstnerne hadde ikke ingeniørene hatt noe å gjøre

Rektoren er leder for 830 elever og 170 ansatte, i tillegg er hun en slags idretts og kultursjef for 2500 elever som er innom kulturskolen og idrettshallene i løpet av en uke. Hun styrer et budsjett på 100 millioner kroner.

Romslig, lett å henvende seg, tydelig og lattermild er ord ansatte bruker for å beskrive sjefen sin.

Bente Jelsa er utdannet reklametegner og har tatt fagutdanning i formgiving. Når hun kikker langt bak i cv'en har hun faktisk også tatt videoproduksjon ved Universitetet i Bergen.

— Det var den gangen det var analogt, sier hun og slår igjen opp latterdøren.

Kreativ energi smitter

Jelsa syns hun har fått drømmejobben.

Hun viser til den spesielle energien og kraften i veggene på en skole med så mange kreative og utøvende fag.

— Mange elever er genuint opptatt av det de holder på med, og har jobbet med sine felt i årevis, forklarer hun og mener du må lete lenge for å finne fag som krever like mye selvdisiplin, terping, utholdenhet og samarbeidsevne som de kreative fagene.

- Hva vil endre seg etter at du har overtatt jobben som rektor?

— Elevene har ikke lenger en rektor som sykler Nordsjørittet, jeg liker ikke å sykle, sier hun og viser til sin forgjenger Mats Bryne som utfordret sine elever i sykkelrittet.

— Jeg har imidlertid delegert ansvaret og kan ta imot og spyle våre deltakere etter hvert som de i mål, sier hun.

Vil at elevene skal oppleve flyt

— Mads Bryne som har gjort en fantastisk jobb de årene han var her. Vi har innarbeidet gode rutiner, organisert opplæringen og mye er på plass i bygget, og vi skal fortsette den jobben.

— Jeg vil at vi ha fokus på unike læringsopplevelser. Det betyr å strebe mot spenningspunktet mellom ferdigheter og mestring – der elevene er i flyt.

Matte er det kjekkeste faget

— Da jeg spurte elevene på Media og kommunikasjon hvilket fag de likte best, fikk jeg til svar:

— Matematikk.

— Jeg ble noe overrasket, men vi ser at lærerne her har klart å få til en organisering som gjør at de treffer ferdighetsnivåene og gir elevene mestringsopplevelser.

— Jeg vil at vi skal lære av dette, sier Jelsa.

Hun syns det har en egen verdi at kunnskapen kommer fra de som driver undervisningen, og vil at kunnskap skal deles.

En opprører

- Hvor flink var du på skolen?

— Jeg var vel sånn midt på treet, og knakk først matematikk-koden på videregående skole der jeg hadde en dyktig lærer, sier rektoren og smiler.

— Jeg var i opposisjon og svært politisk aktiv. Jeg var vel innom alt fra Unge Høyre til Sosialistisk Ungdom, sier hun og ler når hun tenker tilbake.

Med en mor som var fylkespolitiker for Venstre og med to foreldre og en søskenflokk som kranglet om først å få kloa i avisen, ble det mye debatt.

- Er det noen grupper du brenner ekstra for?

— Jeg har et sosialt engasjement og kjenner at jeg bryr meg om de som sliter. Det er ikke alle som kommer med bøtter og spann av ressurser hjemmefra.

Publisert:
  1. Arbeidsliv

Mest lest akkurat nå

  1. Dette er den nye trenden på Storhaug: - Jeg tror folk har savnet et slikt tilbud

  2. Thon vil utvide Amfi Madla inn på Shell-stasjonen

  3. To bilister ble fotgjengere i løpet av én time

  4. Nå vil han stramme inn igjen

  5. Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler

  6. Bølger i kaffen kan være et dårlig tegn