Bred Wall Street-oppgang, men milliardsmell for USAs rikeste familie

Walton-familien gikk på papirtap på over 160 milliarder kroner etter dårligere Walmart-tall enn ventet.

Alice, Jim og Rob Walton sitter på enorme verdier i Walmart-aksjer. Tirsdag ble de 11 prosent mindre verdt.
Publisert: Publisert:

Slik endte det på Wall Street 17. mai:

  • S&P 500 klatret 2,02 prosent
  • Nasdaq steg 2,76 prosent
  • Dow Jones steg 1,34 prosent

Både i Asia og Europa har det generelt vært positiv stemning i aksjemarkedet gjennom dagen.

Fed-topp Jerome Powell talte under et Wall Street Journal-arrangement tirsdag, og sa blant annet at han ikke ville nøle med å heve renten over «nøytralt nivå» som tilsvarer 2,5 prosent, og som er det flere sentralbanktopper har antydet er målet ved slutten av året, skriver Bloomberg.

– Det vi trenger å se er at inflasjonen kommer ned på en tydelig og overbevisende måte, og vi kommer til å fortsette å presse på frem til vi ser det, sa Powell.

Fed-topp Jerome Powell vil alt i sin makt for å få ned inflasjonen i USA, inkludert heve styringsrenten mer enn mange andre sentralbanktopper har antydet.

Svakere fra Walmart

Men det finnes alltid børstapere.

Wall Street straffet Walmart hardt etter at supermarkedgiganten leverte svakere kvartalstall enn ventet, samtidig som forventningene til resten av året ble kuttet.

Inntektene økte med 2,4 prosent i deres første kvartal i år (det går fra februar til april), men resultatet per aksje var 12 prosent lavere enn ventet.

Det begrunnes med høyere drivstoffpriser, økt varelager og for mange ansettelser, ifølge CNBC.

Disse faktorene bidrar til at Walmart nå advarer markedet om at 2022 ikke blir like bra som det så ut ved starten av året. Da lå det an til en resultatvekst på et «lavt eller middels høyt ensifret tall». Nå går det mot «flat eller så vidt stigende» vekst.

Papirtap i milliardklassen

Walmart falt over 11 prosent etter guidingen.

Det betyr et enormt papirtap for Walton-familien, som er USAs rikeste.

Barna til grunnlegger Sam Walton - Alice, Jim og Rob - samt svigerdatter Christy og hennes sønn, eier rett under halvparten av det som er USAs største dagligvarekjede.

I løpet av onsdagen har de sett rundt 17 milliarder dollar forsvinne opp i røyk, ifølge Bloomberg.

Det tilsvarer omtrent 164 milliarder kroner.

Buffett-kjøp sender aksjer opp

Sent mandag kveld kom Warren Buffetts Berkshire Hathaway med sin beholdning ved utgangen av første kvartal. Den viste at investeringskonsernet i perioden tilegnet seg Citigroup-aksjer verdt tre milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Finansmogul Warren Buffett har stor påvirkningskraft.

Nyheten bidrar til at Citigroup stiger over åtte prosent. Samtidig er andre banker som Bank of America og JP Morgan også opp mer enn 3,5 prosent.

Berkshire har også kjøpt seg betydelig opp i mediekonsernet Paramount Global. Her eide Buffetts selskap aksjer verdt 2,6 milliarder dollar ved utgangen av mars. Dette var den 18. største investeringen i Buffetts portefølje.

Paramount Global-aksjen klatrer nær ti prosent. Samtidig er strømmekjempe og konkurrent Netflix opp 1,36 prosent.

Twitter steg

Fokuset på Twitter fortsetter etter at Elon Musk i formiddag skrev på tjenesten at det avtalte oppkjøpet «ikke kan bevege seg fremover» dersom ikke Twitter legger frem bevis for at andelen spam-brukere er under fem prosent.

Twitter-sjef Parag Agrawal sa mandag kveld i en lengre meldingstråd at selskapets interne estimater viser at det de siste fire kvartalene har vært «godt under» fem prosent spam-brukere på plattformen.

Timer etter Musks twittermelding skrev Twitter i en kunngjøring at de er «forpliktet til å gjennomføre transaksjonen til den avtalte prisen», ifølge Financial Times. Det skjer selv om Musk mandag fyrte opp under spekulasjoner om at han ønsker å reforhandle prisen.

Twitter-aksjen økte 2,5 prosent tirsdag, etter at den falt mer enn åtte prosent dagen før. Hele oppgangen fra perioden etter Musk offentliggjorde sitt eierskap i Twitter har forduftet.

Publisert: