Økokrim etter­forsker John Carew for grov skatte­unn­dragelse

Økokrim har startet etterforskning av John Carew for grov skatteunndragelse etter anmeldelse fra Skatteetaten. – Dette er veldig overraskende, sier agenten hans.

ETTERFORSKES: Skuespiller og tidligere fotballspiller John Carew etterforskes av Økokrim.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Carew mistenkes for å ha gitt uriktige opplysninger i sin skattemelding ved at det ikke er opplyst om inntekt og formue i utlandet, ifølge Økokrim.

Han mistenkes også for å ha gitt uriktige opplysninger om sin inntekt og formue i Norge.

– Dersom du er i Norge mer enn 183 dager i året, så anses du som bosatt i Norge. Alle som er bosatt i Norge skal opplyse om all sin inntekt og formue i skattemeldingen og betale skatt av dette, sier påtaleansvarlig i saken, førsteadvokat Marianne Bender.

Bender sier til E24 at hun ikke kan gå inn på hvor lenge Økokrim har jobbet med saken. Hun vil heller ikke gå inn på om det er foretatt noen avhør i saken. Ingen er pågrepet i saken, opplyser Økokrim.

Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først først.

John Carew har foreløpig ikke besvart E24s henvendelser. Carews advokat Amund Noss sier til VG/E24 at han ikke har noen umiddelbar kommentar til Økokrims etterforskning.

Ransaket adresser

Onsdag er det foretatt flere ransakelser etter at Oslo tingrett ga Økokrim medhold i at det var skjellig grunn til å mistenke Carew for skatteunndragelse.

– Det vi kan si er at vi i dag har ransaket på flere adresser, og at vi nå skal bruke tiden på å finne ut om det er begått en skatteunndragelse eller ikke, sier hun.

Skatteetaten opplyser at de ikke ønsker å kommentere enkeltsaker.

– Skatteetaten kan generelt ikke kommentere enkeltsaker på grunn av taushetsplikten. Vi viser til Økokrim for eventuelle kommentarer, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten til E24.

Carews mangeårige agent og forretningspartner Per A. Flod sier til E24 at han er overrasket over etterforskningen.

– Dette er veldig overraskende. John Carew har betalt sin skatt til England, og det har aldri vært noen unndragelser av den forstand, sier Flod til E24.

Flod sier at Carew har tjent mye penger gjennom årene og hevder at norske skattemyndigheter har vært etter ham i mange år.

– Det har vært en gjemsel-lek hele greiene. Myndighetene sier at de skal ha den og den informasjonen, men vil ikke si hva de har av info, sier Flod.

PARTNER: Per A. Flod er mangeårig agent og forretningspartner for Carew. Her under en rettssak om et bygårdssalg i 2018.

Tok Carew til retten

I februar tok Skatteetaten Carew til retten etter en strid om betaling av skatt, og om denne skal betales til Storbritannia eller Norge, skrev DN. Skatteetaten søkte i den sammenheng retten om å få ta arrest i Carews eiendeler i Norge.

Partene inngikk forlik før saken kom opp for domstolen.

Den norske skuespilleren og tidligere fotballspilleren avsluttet karrieren i den engelske klubben West Ham i mai 2012. Han bygget etter hvert en ny karriere som skuespiller, og dukket blant annet opp på TV-skjermen i NRK-serien Heimebane. Tidligere i mai ble det kjent at han blir den nye «Benny» i Olsenbanden-filmene.

Etter at han la opp fotballkarrieren har Carew investert formuen i blant annet eiendommer. I 2019 var han oppført med en formue på 32 millioner kroner, og null i inntekt.

Har tjent millioner på eiendom

John Carew har kjøpt – og solgt – en rekke eiendommer i både Norge og utlandet gjennom de senere årene, og har kommet innkassere millionfortjeneste mens han har bygget opp sin eiendomsportefølje.

Allerede i 2011 eide han Oslo-leiligheter for 110 millioner kroner, viste en VG-gjennomgang da. I 2017 kjøpte han to luksusleiligheter på Sørenga for om lag 20 millioner kroner hver. Den ene var en 132 kvadratmeter stor toppleilighet som Carew solgte videre i juni i fjor for 29,3 millioner.

Året før solgte Carew en luksusleilighet i Biscayne Bay i Miami for nær 15 millioner kroner etter datidens kurs.

Carew eier 98,5 prosent av aksjene i John Carew AS, som i 2019 sto oppført med 17.744.000 kroner i egenkapital.

Støttespiller: – Overvåket

Carews agent og forretningspartner Per A. Flod sier at han håper etterforskningen vil føre til en oppklaring og avdekke at det ikke har skjedd noe skattesvik.

Han hevder at Skatteetaten «har vært ute etter» Carew i mange år. Han mener også at skattemyndighetene har fulgt svært nøye med på den tidligere fotballspilleren.

– De har overvåket hvor han har brukt kredittkort, hvilke hoteller han har vært på, hvilke bompasseringer han har gjort, og så videre. Det har verken Carew eller jeg syntes vært hyggelig, sier Flod til E24.

Agenten opplyser at han har vært i kontakt med Carew onsdag, og blitt enig om å fortelle hva Flod selv mener om saken. Flod sier at Carew er opptatt med innspilling av Olsenbanden-filmen, og at han ikke har mulighet til å stille til intervju.

Publisert: