Får kritikk i rapport om USA-smell: For lite kontroll
Fredag legger Equinor frem gransking om Equinors USA-virksomhet, og tapene på 161 milliarder kroner.

Fredag formiddag legger utvalget som har gransket Equinors USA-virksomhet, ledet av statsautorisert revisor Eli Moe-Helgesen fra PwC, frem rapporten på en pressekonferanse.
– Vi har pekt på klare svakheter og mangler ved internkontrollen tilbake i tid. Siden oppkjøpene i USA er mye endret i Equinor, men vi ser også at det fortsatt er rom for forbedring. Vi har derfor gitt noen anbefalinger, som har det til felles at de handler om hvordan Equinor foretar oppkjøp og integrerer nye enheter utenfor kjernevirksomheten, sier Moe-Helgesen i en kommentar.
Utvalget gir Equinor anbefalinger innen områdene Strategi og forretningsutvikling, virksomhetsstyring, risikohåndtering og internkontroll, og ledelse og kultur.
Tapte 161 milliarder
Disse hovedfunnene listes opp knyttet til Equinors landbaserte virksomhet i USA:
- Equinors vekststrategi førte til for lite fokus på verdiskapning og kontroll. Aktiviteten i den landbaserte virksomheten økte raskere enn det viktige støttesystemer kunne håndtere.
- Selskapets oppfølging burde vært sterkere, og reflekterte ikke i tilstrekkelig grad risikobildet til denne virksomheten.
- Ledelsen hadde begrenset erfaring innenfor landbasert virksomhet i USA og det var manglende kontinuitet i sentrale roller. Dette hadde en negativ påvirkning av selskapets oppfølgning og drift av denne virksomheten.
- Siden 2014 er det iverksatt omfattende forbedringstiltak som også ble rapportert til styret. Dette har bidratt til at internkontrollen i USA i dag er vesentlig forbedret.
Sætre: – Tøff og krevende lesning
– Det er en grundig rapport, og det er en kritisk rapport. Det er bra. Det var det vi ba om, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor på en pressekonferanse fredag.
– Vi har hatt store internkontrollutfordringer som burde blitt oppdaget tidligere, sier han.
Equinor har tapt 161 milliarder kroner i USA, ifølge PwC-rapporten. Styrelederen sier det er alvorlig. Han omtaler rapporten som usminket, og sier at styret vil ta hensyn til den i sitt videre arbeid med internkontroll.
– Dette tar vi til oss, sier Reinhardsen.
– For meg og oss i Equinor er denne rapporten tøff og krevende lesning, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor på pressekonferansen fredag.
– Selv om det meste av det rapporten skriver er kjent, er det likevel særdeles lite hyggelig lesning. Den gir en samlet fremstilling av en rekke uheldige forhold og for dårlig funderte forretningsmessige valg, sier han.
Han peker på at selskapet hadde en ambisiøs vekststrategi, og undervurderte en ny og kompleks virksomhet.
– På veien gjorde vi investeringer som ikke var robuste da markedet snudde og olje- og etter hvert gassprisen falt, sier Sætre.
– På veien oppsto det store kontrollutfordringer som vi burde avdekket tidligere, sier han.
På pressekonferansen fikk Equinor spørsmål om de angrer på at selskapet i det hele tatt gikk inn i landbasert virksomhet i USA.
– Det er helt klart enkeltinvesteringer i den perioden som jeg gjerne skulle vært foruten. I hvert fall betalte vi altfor høy pris, sier konsernsjef Eldar Sætre.
– Jeg har akkurat samme kommentar som Eldar, sier styreleder Reinhardsen.
Equinor aner ikke hvordan 295 millioner kroner er brukt i AngolaFlere kritiske saker
Equinor har i tillegg til USA-saken opplevd en rekke ubehagelige oppslag det siste halvåret:
- kritikk av Angola-virksomheten hvor det er usikkert hvor selskapets penger har gått og hvem Equinor egentlig har samarbeidet med
- nye overskridelser og problemer med utbygginger, inkludert sprekker på mellom tre og fire milliarder kroner både på Johan Castberg-feltet, Martin Linge-feltet og Njord Future-prosjektet
USA-problemene førte i sommer til at olje- og energiminister Tina Bru stilte krav til at Equinor skal møte departementet årlig for å gå grundig gjennom innholdet i selskapets årsrapport.
Kjøpte dyrt i USA
Equinor kjøpte virksomheten i USA i en periode med høy oljepris, og forventninger om fortsatt høye priser.
– Da dette prisbildet snudde i 2014, ble selskapet nødt å skrive ned verdien av disse eiendelene. Slike nedskrivninger kan reverseres dersom prisbildet snur i positiv retning, skrev olje- og energiminister Tina Bru (H) til Stortinget i mai.
Informasjonen om Equinors samlede tap i USA på 20,4 milliarder dollar står i en fotnote på side 288 i fjorårets årsrapport, under punktet «kontekstuell informasjon på konsernnivå».
Ifølge konsernsjef Eldar Sætre har det «ikke vært noe hemmelighold» om dette, men ifølge statsråd Tina Bru var det medienes omtale som gjorde departementet oppmerksom på omfanget av tapene.
– Jeg imøteser denne rapporten, sa Bru da Equinor varslet at de hadde bestilt en rapport om USA-virksomheten.
Equinor har nå begynt å rapportere om USA-virksomheten separat i sine kvartalsrapporter. Dette har lenge vært etterlyst av både analytikere og fagforeninger i oljebransjen.
I første halvår av 2020 leverte Equinors USA-virksomhet et justert resultat på minus 330 millioner dollar, etter å ha skrevet ned verdier for en drøy milliard dollar grunnet svakere oljeprisutsikter.
Equinor vil kvitte seg med ny Angola-lisens hvis ikke to eiere har forsvunnet ut