Kristin Kragseth slutter i Vår Energi – blir toppsjef i Petoro

– Petoro passer på verdiene til hele Norge, og nå skal jeg få lede det arbeidet. Det synes jeg er stort, sier Kristin F. Kragseth, som nå skal styre statens eget oljeselskap.

Kristin Kragseth følte ikke hun kunne si nei da hun ble spurt om å bli administrerende direktør i Petoro.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Kragseth har ledet oljeselskapet Vår Energi siden etableringen sommeren 2018 – da Eni Norge og Point Resources ble slått sammen. I Petoro skal hun erstatte Grethe Moen, som sluttet i høst.

– Jeg ser på dette som en mulighet man bare får én gang i livet. Petoro passer på verdiene til hele Norge, og nå skal jeg få lede det arbeidet. Det synes jeg er stort, sier Kristin Kragseth til Aftenbladet/E24.

96 milliarder i fjor

Petoro ble etablert da Equinor (Statoil) ble børsnotert i 2001. Selskapet forvalter statens direkte eierandeler i olje- og gassvirksomheten, noe som utgjør om lag en tredjedel av de samlede reservene på norsk sokkel.

Selskapet er partner på 35 felt, men aldri operatør. Med en produksjon på cirka 1 million fat daglig er Petoro den nest største produsenten på norsk sokkel etter Equinor. Vår Energi er nummer tre på listen.

I fjor overførte Petoro 96 milliarder kroner til Oljefondet. Det var en nedgang fra 120 milliarder året før, noe som skyldtes lavere olje- og gasspriser.

Hør podkast om de største selskapene på norsk sokkel:

Styreleder Gunn Wærsted i Petoro er svært godt fornøyd med at Kragseth nå blir toppsjef.

– Kristin har bred og lang ledererfaring fra norsk sokkel. Blant annet fra den operative driften, noe som har vært viktig. Petoro har mye ansvar og stor innflytelse på norsk sokkel, og i sum er hun den rette til å ta virksomheten videre, sier Wærsted til Aftenbladet/E24.

– Vi hadde en god og lang liste med aktuelle kandidater som vi har vært i kontakt med. Det har vært stor interesse for denne jobben, sier Wærsted.

– Trist og glad

Ifølge styrelederen var det Petoro som tok initiativet overfor Kragseth, som bekrefter at hun ikke hadde tenkt å søke på jobben.

– Jeg hadde ingen planer om å forlate Vår Energi. Men da jeg ble spurt, var det noe jeg måtte tenke nøye over. Og til slutt kunne jeg ikke si nei, sier Kragseth

Selskapet som i dag er Vår Energi, har hovedsakelig sitt utspring i det som tidligere var oljegiganten ExxonMobils eiendeler på norsk sokkel, før selskapet solgte seg ut av Norge. Kragseth har jobbet der hele karrieren – i nesten 30 år. Hun legger ikke skjul på at hun slutter med blandede følelser.

– Jeg har vært både trist og glad i dag. Jeg har jobbet med veldig mange flotte og dyktige mennesker og hatt det vanvittig moro. Og det har vært utrolig spennende å få være med på å bygge opp Vår Energi, sier Kragseth.

Klimakrisen

– Hva blir forskjellen på å lede Petoro og Vår Energi?

– Vår Energi er et mer operasjonelt selskap. Gjennom Petoro skal vi forsøke å påvirke andre operatører. Petoro er til stede på hele sokkelen og med på «alt». Dermed kan vi påvirke det store bildet på norsk sokkel. Mandatet i de to stillingene er helt forskjellig, sier Kragseth.

Hun begynner i den nye jobben så fort Vår Energi har funnet hennes etterfølger, og senest 1. juni neste år.

Oljebransjens omdømme har sett bedre dager. Verden står midt i en klimakrise, og olje og gass er en del av problemet. Ifølge styreleder Wærsted er Kragseths forståelse for bransjens utfordringer en viktig grunn til at hun fikk jobben.

– Vi har hatt flere samtaler om den usikkerheten næringen står overfor, sier hun.

Hvor stor vil etterspørselen etter olje og gass være? Hvordan vil prisene utvikle seg? Hvordan skal bransjen håndtere at Petroleumstilsynet melder om rekordmange alvorlige hendelser?

Dette er noen av spørsmålene styrelederen trekker fram. Hun er dessuten opptatt av at bransjen må klare å rekruttere unge også framover.

Styreleder Gunn Wærsted i Petoro.

– Må ta ansvar

– Hvordan skal vi sørge for at næringen er attraktiv for unge på lang sikt? Svaret på det henger sammen med hvordan vi håndterer spørsmålet om klima og bærekraft. Vi må vise at vi tar dette på alvor, sier Wærsted.

– Dette har jeg sagt gang på gang: Verden trenger olje og gass, og vi må levere den på en stadig bedre måte. Bransjen har mange ganger satt seg ambisiøse mål og demonstrert at vi kan levere. Det kan og vil vi gjøre igjen, sier Kragseth.

Hun er også opptatt av rekruttering av unge, men er ikke umiddelbart bekymret.

– I Vår Energi hadde vi nylig 550 søkere til 10 stillinger for unge. Men vi må bevege oss og ta ansvar. Det må vi vise gjennom handling, ikke bare prat, sier Kragseth.

I en melding har olje- og energiminister Tina Bru (H) følgende å si om nyansettelsen:

— Jeg gratulerer Kristin Kragseth som ny administrerende direktør. Petoro forvalter store ressurser og verdier på vegne av staten, og dermed oss alle. Kragseth er en svært erfaren leder fra olje- og gassindustrien og har de beste forutsetninger for å lede Petoro videre.

Publisert: