Aker Solutions får milliardkontrakt for CO2-lagring

Equinor har tildelt to kontrakter på til sammen 1,3 milliarder kroner til Aker Solutions.

MILLIARDKONTRAKT: Sverre Overå, prosjektdirektør for Norhtern Lights, sier kontraktene er avgjørende for at prosjektet skal lykkes.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det opplyser Aker Solutions og Equinor torsdag morgen.

Kontraktene har en anslått verdi på 1,3 milliarder kroner.

Kontraktene gjelder Northern Lights-prosjektet som muliggjør transport av CO2 fra fangssteder til permanent lagring, skriver Equinor. Prosjektet utgjør transport- og lagringsdelen av Langskip, som er regjeringens karbonfangst- og lagringsprosjekt.

– Avgjørende for prosjektet

Aker Solutions skal bygge et landanlegg som kan motta flytende CO2 for mellomlagring før det sendes videre til permanent lagring under havbunnen, og denne kontrakten har en verdi på rundt 1,05 milliarder kroner.

Selskapet skal også levere et undervannssystem for injeksjon i CO2-brønnen i Nordsjøen, en kontrakt verdt 250 millioner kroner.

– Disse kontraktene er avgjørende for at Northern Lights-prosjektet skal lykkes, Sverre Overå, prosjektdirektør for Northern Lights i pressemeldingen.

Aker Solutions starter etter planen arbeidet i januar 2021, og skal være ferdig i 2024.

Landanlegget som skal bygges skal ligge i Øygarden utenfor Bergen. Ansatte som jobber på stedet skal komme inn fra flere steder, særlig fra Fornebu og Stord. Ingeniørarbeidet gjøres fra Fornebu, opplyser Aker Solutions.

Til sammen skal rundt 250 Aker Solutions-ansatte jobbe med prosjektet. Med underleverandører regner selskapet med at det vil skape arbeid for rundt 1.000 personer.

Milepæl for Equinor, Shell og Total: Alt klart for norsk CO₂-lager

Del av fornybarsatsning

Aker Solutions skriver at deres strategi er å bidra til bærekraftig energiproduksjon, og at karbonfangst og -lagring er en del av den strategien.

– Vårt mål er at lavkarbon-løsninger og fornybarindustri står for en tredjedel av våre inntekter i 2025, og to tredjedeler i 2030. Vi er derfor veldig fornøyde med at Equinor har gitt oss disse strategisk viktige kontraktene, sier administrerende direktør Kjetel Digre i Aker Solutions i børsmeldingen.

Equinor har satt som ambisjon om å bli klimanøytralt innen 2050.

Aker Solutions og Kværner fusjonerer snart: 350 stillinger skal bort før jul
Publisert: